Potez koji bi mogao ozbiljno 'zatresti' dobro plaćene fotelje u Hrvata

Članovi uprava trgovačkih društva u kojima je država većinski vlasnik od sljedeće će se godine birati na javnom natječaju.

20.11.2014.
10:30
VOYO logo

Tako se može tražiti članove uprava preko specijaliziranih agencija (head hunting), ali pri tome bi trebali primjenjivati kriterije javnog natječaja.

Kako u stručnoj i općoj javnosti postoje kritike prakse izbora uprava i nadzornih odbora radi unapređivanja transparentnosti postupka u 2015. godini, uprave trgovačkih društava biraju se na javnom natječaju, tako su u Vladinom planu objašnjeni razlozi zašto se u zadnjoj godini mandata napušta dosadašnji način imenovanja članova uprava državnih poduzeća, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je koliko će to imati utjecaja na uprave državnih tvrtki, s obzirom da je većina njihovih članova već imenovana odlukama Vlade, odnosno prijedlozima resornih ministara, točnije stranke koja je u nadležnost dobila pojedinu tvrtku. S obzirom da se ne spominje ukidanje ograničenja maksimalne plaće sa sadašnjih 17.000 kuna bit će zanimljivo vidjeti koga će osim stranačkih kadrova država privući na menadžerske pozicije.

Prijedlog za imenovanje članova Nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa utvrđuje Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Sjetili-se-nakon-3-godine-Direktori-drzavnih-tvrtki-birat-ce-se-na-natjecaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo