GODINA DANA OD OPTUŽBE / Postoji 310 dokaza za mito i korupciju, a četiri bivša ministra i dalje na slobodi. Gdje je zaštekalo?

Image
Foto: Pixsell

Obrana bivšeg ministra gospodarstva Darka Horvata tražila je od optužnog vijeća da se svi dokazi izdvoje kao nezakoniti. Optužno vijeće odbilo je argumente, ali nisu objasnili razloge za odbijanje svih dokaza

7.12.2023.
11:42
Pixsell
VOYO logo

Visoki kazneni sud ukinuo odluku kojom je zagrebački Županijski sud zakonitima proglasio USKOK-ove dokaze protiv bivšega ministra gospodarstva Darka Horvata, bivšega ministra rada i socijalne skrbi Josipa Aladrovića, bivšega ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i bivšega potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, te gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, optuženih u aferi "po babi i stričevima", pa će zagrebački Županijski sud morati ponovno odlučivati o zakonitosti dokaza, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

USKOK je podigao optužnicu zbog djela iz 2018. i 2019. godine. Radi se o zlouporabi bespovratnih sredstava i nezakonitim zapošljavanjima u Zavodu za mirovinsko osiguranje u vrijeme Josipa Aladrovića. Sva optuženi na sudu su odbili optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale osobe koje su bile osuđene u ovom postupku nagodile su se s USKOK-om, poput Ane Mandac bivše pomoćnice ministra Horvata, bivše ravnateljice Uprave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fonda EU Katice Mišković te bivši državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Velimir Žunac. Izrečene su im uvjetne zatvorske kazne ili dobrotvori rad.

Image
ČEKA SE OPTUŽNICA /

USKOK završio istragu protiv četvorice bivših ministara, Darko Horvat zapleo se na ispitivanju

Image
ČEKA SE OPTUŽNICA /

USKOK završio istragu protiv četvorice bivših ministara, Darko Horvat zapleo se na ispitivanju

Horvatova obrana tražila je od optužnog vijeća da se svi dokazi izdvoje kao nezakoniti. Obrana je među ostalim osporavala i da DORH, odnosno USKOK, zbog svoje subordiniranosti
izvršnoj vlasti uopće može biti zakoniti tužitelj, ali i mnogih drugih razloga. Optužno vijeće Županijskog suda odbilo je argumente, ali nisu objasnili razloge za odbijanje svih dokaza, već su dokaze grupirali prema razlozima zbog kojih su osporavani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VKS je to našao spornim i ocijenio da ovakva izreka predstavlja bitnu povredu odredaba kaznenoga postupka, odnosno da je nerazumljiva, te naložio da zagrebački Županijski sud točno napiše razloge za svoju odluku za svaki od 310 dokaza, piše Jutarnji.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković o svim aferama citirajući Milanovića: 'To je jedno veliko ništa!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo