'POSTALI SMO OVISNI O KINESKOJ PROIZVODNJI': / Politički analitičar otkrio kakva bi nas katastrofa zadesila kad bi im zabranili uvoz

Image

'Kada bi mi iz nekog razloga kao EU ili nekakav Zapad sutra zabranili uvoz bilo kojeg kineskog proizvoda, mi bismo se našli u nestašici apsolutno svega'

10.2.2021.
13:02
VOYO logo

Danas se održava virtualni sastanak na vrhu Inicijative Kina + 17 o suradnji Kine sa sedamnaest država srednje i istočne Europe, među kojima je i Hrvatska, a vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić jutros je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" rekao da je jedina veća kineska investicija koju je Hrvatska dobila ona u vjetropark kraj Senja, dok je kod Pelješkog mosta riječ o novcu Europske unije.

"U periodu od 2005. do 2018. mislim da je manje od 90 milijuna eura bilo sve skupa ulaganje iz Kine, pri čemu je ona bila iznimno minoran partner, a ovo ulaganje je bilo namijenjeno prije svega dokazivanju i pokazivanju Kine u momentu kad se očekivalo da će Hrvatska voditi EU tijekom šestomjesečnog predsjedanja", dodao je Avdagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je i da smo postali ovisni o kineskoj proizvodnji. "Kada bi mi iz nekog razloga kao EU ili nekakav Zapad sutra zabranili uvoz bilo kojeg kineskog proizvoda, mi bismo se našli u nestašici apsolutno svega, od mobitela, četkica za zube, čak i prehrambenih proizvoda bi manjkalo. To govori sve. Mi smo se sami doveli u tu situaciju", poručio je Avdagić, ponovivši da Kina nije zemlja koja ima potpuno slobodno tržište, demokraciju, da nije zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava na način koji se poštuju u Europi.

Image
KORAK BLIŽE TREĆEM USPJEŠNOM CJEPIVU: /

Kineska tvrtka proizvela cjepivo čiji prvi rezultati pokazuju učinkovitost preko 65 posto

Image
KORAK BLIŽE TREĆEM USPJEŠNOM CJEPIVU: /

Kineska tvrtka proizvela cjepivo čiji prvi rezultati pokazuju učinkovitost preko 65 posto

Srbiji glavnina investicija

Sveobuhvatni sporazum koji je EU potpisao s Kinom, smatra Avdagić, jako malo donosi srednjem i istočnom dijelu EU-a, a puno onima koji su predvodnici izvoza Europe prema Kini. Rekao je da je glavnina kineskih investicija u ovom području otišla Srbiji, što koči njihov put prema Europskoj uniji. "Znamo da kineski investitori, pogotovo kad govorimo o infrastrukturi, nisu skloni ulaziti u pretjerano uređeno društvo, i zato u ovom trenutku možemo reći da je Srbija ona koja tu dominira", rekao je Avdagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno je i pitanje kineskog cjepiva. Mađarska ovog tjedna očekuje prvu pošiljku od ukupno 5 milijuna doza Sinopharmova cjepiva koje je naručila od Kine. Na komentar urednika i voditelja da mađarski premijer Viktor Orban kopira Josipa Broza Tita pa ide putem nesvrstanosti, Avdagić je rekao kako misli da bi se Orban uvrijedio da mu to kaže.

Avdagić je mišljenja da njemačka kancelarka Angela Merkel nije na onoj razini na kojoj je bio nekadašnji kancelar Helmut Kohl. Istaknuo je da je Njemačka zaštićena u odnosu prema Americi i Kini, gdje uzima pola trgovinske razmjene u korist EU-a, a da mi ostali kupimo mrvice, gdje uzima našu najbolju radnu snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo