'SVETE HRVATSKE ŠUME' / Šprajc Plenkovića nazvao Striborom: 'Crkva je tu bila i prije HDZ-a. Radi čovjek novu Noinu Arku. Zadnji put smo ukrcali majmune i vidi što je ispalo'

'Gradi čovjek novu Noinu Arku. Ali ne za svakoga. Zadnji put smo ukrcali neke majmune i vidi šta je ispalo', rekao je Šprajc

17.2.2023.
23:29
VOYO logo

U svojoj emisiji Stanje nacije, Zoran Šprajc, komentirao je aferu SMS koja je donedavno punila medijske prostore. Njegov komentar prenosimo u cijelosti.

"Inače, vjerojatno ste primijetili kako u zadnjoj seriji poruka s Krunoslavom Jakupčićem o podjeli drvnih kvota raspravlja rektor riječke katedrale monsinjor Matija Matičić, koji se također poziva na Andreja, tj. na našeg Stribora - gospodara šume i sveg šumskog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matičić u porukama piše: 'Samo neka bude kako smo se 3. svibnja i dogovorili i bit će sve u redu. I rekao sam Andreju da ste pravi čovjek na pravom mjestu, jer me je Vaš pristup na sastanku iskreno oduševio… Božji blagoslov Vam želim i molim. Matija',

Jakupčić: 'Hvala lijepa, također'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matičić: 'Dragi Kruno, hvala Vam za ugovore. Javio sam Andreju da je za sada sve u redu i veliko hvala za pomoć i zalaganje'.

Image
EUFORIJA U STANJU NACIJE /

Šprajc na sva usta nahvalio Plenkovića: 'Mislili ste da ne cijenimo sve što je on postigao za nas'

Image
EUFORIJA U STANJU NACIJE /

Šprajc na sva usta nahvalio Plenkovića: 'Mislili ste da ne cijenimo sve što je on postigao za nas'

'Pored Andreja se još i Crkva upliće u to tko će dobiti koliko drvne mase'

Ovo je, inače, samo jedna od desetak poruka koje je objavio tjednik Nacional, a u kojima s direktorom Hrvatskih šuma o kvotama drvne mase, ali i o kvaliteti te drvne mase za pojedine drvoprerađivače u Gorskom kotaru, raspravlja rektor riječke katedrale. U crkvenom, kanonskom svijetu, rektor katedrale, zapravo, znači isto što bi u ovom našem svjetovnom jeziku značilo upravitelj katedrale, zapravo točnije menadžer katedrale, jer sad su svi menadžeri pa bi onda i monsinjor Matičić bio menadžer katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se, pored svih onih iz HDZ-a i kabineta Andreja Plenkovića, još i Crkva uplela u to tko će dobiti koliko drvne mase i kakve kvalitete će ta masa biti, još nije posve jasno.

Jedni kažu da Crkva ne može dozvoliti da HDZ dila drvima na njezinom teritoriju bez njezinog znanja u njezinim šumama. Jer ne zaboravimo nekad su to bile, ne hrvatske, nego Crkvene šume. Crkva je tu bila i prije HDZ-a i prije Hrvatske. I prije HDZ-a se počela baviti tim poslom. Dilanjem trupaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sad bi svatko desetinu'

Samo u to doba je još bilo nekog reda, znalo se - desetina trupaca ide Crkvi, desetina državi, desetina feudalcu i to je to.

Sad bi svatko desetinu. I Crkva i država i feudalci i općina i grad i županija i HDZ, svi bi desetinu a više ni desetina nije dovoljna, pa daj ovome ovoliko onome onoliko, nije ni čudo da je toliki promet tih SMS-ova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da svatko dobije svoj komad šume, nama ni Amazonske prašume ne bi bile dovoljne. Posjekli bi ih brže nego Bolsonaro.

'Gradi čovjek novu Noinu Arku'

Teolozi, pak, kažu da se monsinjor Matičić uključio u bitku za goleme količine trupaca iz Hrvatskih šuma jer Kaptol priprema projekt Biblijskih razmjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer vidite kuda svijet ide. Potres u Turskoj, rat u Ukrajini, nestašica nafte, poskupljenja, euro, Zambija, transrodni roditelji, neobični znakovi na nebu… Sigurno ste i sami ovih dana bar jednom rekli kako sve ide kvragu. E da, i ide.

Cijeli svijet ide kvragu. I zato monsinjor Matičić kod Jakupčića inzistira na tim trupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradi čovjek novu Noinu Arku. Ali ne za svakoga. Zadnji put smo ukrcali neke majmune i vidi šta je ispalo", rekao je Šprajc.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo