porazna statistika / Poslodavci i dalje radije plaćaju kazne nego da zapošljavaju osobe s invaliditetom

Umjesto da zapošljavaju osobe s invaliditetom, poslodavci radije plaćaju kaznu jer od 8.000 tvrtki s više od 20 zaposlenih, skoro 6.000 tisuća ne ispunjava propisanu kvotu

2.5.2016.
22:38
VOYO logo

Franck je tvrtki koja se nalazi u skupini od svega 14 posto poduzeća koje su zaposlile radnike s invaliditetom i tako u potpunosti ispunila zakonsku obvezu.

"To je utjecalo na pozitivan pomak što se tiče senzibiliziranja naših ljudi, da druge osobe imaju drugačije potrebe", kazala je Suzana Drvar iz ljudskih resursa u Francku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, prednosti brojne tvrtke očito nisu prepoznale. One s više od 20 zaposlenih obvezne su u ukupnom broju radnika imati barem tri posto osoba s invaliditetom.

Ali od preko 8.000 poslodavaca tek 1.158 ispunjava kvotu. Njih 1.270 to čini djelomično, a čak 5.642 tvrtke nisu ispunile obvezu. I zbog toga su platile kazne, odnosno naknade. Od primjene odredbe početkom 2015. to je iznosilo preko 200 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslodavci će prihvatit mjeru od 905 kuna jer mu je lakše izdvojit 905 kuna, nego se mislit gdje će i kako zaposlit osobu s invaliditetom", istaknuo je Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije.

Poslodavci pak tvrde da kazne plaćaju čak i kada na burzi nema kvalificiranog radnika s invaliditetom kojeg bi mogli zaposliti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predlažemo da za sva ona radna mjesta koja se otvaraju, i za koja imamo na burzi odgovarajuću kvalifikaciju, odgovarajuće ljude, ako tvrtka ne zaposli invalida s burze na to radno mjesto - da u tom slučaju se mora platit namet. Ovako smo prisiljeni plaćati te namete na koje ne možemo utjecat", naglasio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

'Namet' je riječ koja je loše odjeknula u uredu pravobraniteljice. Naime, baš zbog kvota lani je zaposleno 40 posto više osoba s invaliditetom nego 2014. godine. Novac od onog što poslodavci nazivaju namet, vraća se njima samima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sufinacniraju se plaće, prilagodbe uvjeta rada i radnih mjesta, sufinanciraju se kamate na kredite, isplaćuje se posebna naknada za doprisnos za zdravstveno osigranje, doprinos za zdravstveno", nabrojila je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

No, i sa svim tim pogodnostima prema posljednjim podacima zaposleno je 11.500 osoba s invaliditetom, dok 7.500 još uvijek čeka na burzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo