POSLJEDNJI CROBAROMETAR OVE GODINE: / Kolinda povukla mudar potez, Plenković bi se sad definitivno trebao ozbiljno zabrinuti

Image
Foto: Pixsell

Prema posljednjem ovogodišnjem istraživanju popularnosti političara, Crobarometru, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović popravila je svoj rejting među građanima.

25.12.2017.
20:03
Pixsell
VOYO logo

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. prosinca na uzorku od 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, a objavila ga je Nova TV danas. Analiziran je i rejting aktualnog premijera u odnosu na prethodnike te kako kotiraju glavne državne institucije Vlada, Sabor i Ured predsjednice među biračima.

Predsjednica kritikama Vlade vratila potporu birača

Predsjednica RH u dva je mjeseca vratila potporu većine građana. Trenutno njezin rad podupire 52 posto ispitanika, a ne odobrava njih 40 posto, dok 8 posto ispitanika nema stav o predsjedničinom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon crnih brojki tijekom ljeta i rane jeseni kada većina građana nije odobravala njezin rad, predsjednica je sada već drugi mjesec iznad 50 posto potpore za svoje politike. Njezin prethodnik, Ivo Josipović u istom je razdoblju, u prosincu 2012., imao potporu među 77 posto ispitanika, njih 17 posto nije odobravalo njegov rad, a 6 posto nije imalo nikakvo mišljenje o njegovom radu, odnosno u anketi su odgovorili: 'Ne znam'.

Image
Foto: Nova TV/Crobarometar

Kako građani ocjenjuju hrvatske političare?

Predsjednica godinu završava kao najpopularnija političarka o kojoj pozitivan dojam ima 61 posto ispitanika. I cijelu godinu njezin je rejting među biračima bio od 53 do 64 posto potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer već devet mjeseci ne može računati na to da većina građana o njemu ima pozitivan dojam. Na početku godine krenuo je s potporom od 56 posto birača, a 2017. završava s 44 posto ispitanika koji o Andreju Plenkoviću misle pozitivno.

Image
Foto: Nova TV/Crobarometar

Davor Bernardić kao predsjednik SDP-a može računati da o njemu pozitivan dojam ima svaki treći građanin, točnije njih 32 posto. A otprilike takav rejting imao je gotovo cijelu godinu. Ivan Vilibor Sinčić 2017. završava s činjenicom da o njemu pozitivan dojam ima 53 posto građana, a taj broj iz mjeseca u mjesec raste. Božo Petrov može pak računati na 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, što je slično kao i zadnji mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nova TV/Crobarometar

Premijer i prethodnici - tko je najbolji među biračima?

Premijer Plenković može računati na potporu 44 posto birača, a kako su ocijenjeni njegovi prethodnici u isto vrijeme svog mandata? Ivo Sanader u ožujku 2005. imao je podršku 50 posto građana koji su o njemu imali pozitivan dojam, dok je njih 43 posto mislilo suprotno.

Image
Foto: Nova TV/Crobarometar

No, u drugom mandatu u 12. mjesecu 2008. o Ivi Sanaderu pozitivan dojam imalo je 36 posto građana, a njih 58 posto negativan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nova TV/Crobarometar

Jadranka Kosor je u rujnu 2010. uživala potporu 36 posto birača, a o njoj je tada negativan dojam imalo 58 posto ispitanika.

Zoran Milanović je u veljači 2013. uživao potporu 40 posto birača, dok je negativan dojam tada o njemu imalo 56 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri institucije - Uredu predsjednice i Vladi 'trojka', Hrvatskom Saboru 'dvojka'

Image
Foto: Nova TV/Crobarometar

Na kraju godine, Ured predsjednice ocijenjen je s 3,01 ili 'trojkom'. Zato Vlada kao institucija popravlja svoje ocjene među biračima i trenutno ima 2,53, također 'trojku'. Hrvatski Sabor je najlošije ocijenjen, s 1,90, što je i jedna od najlošijih ocjena u 2017. koju tako završava s 'dvojkom'.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo