Strašno uništavanje /

Posljedice požara na splitskom području: lakše ozlijeđeno 80 osoba i ogromna materijalna šteta

U požarima na splitskom području, na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, lakše je ozlijeđeno 80 osoba, uglavnom vatrogasaca, materijalna šteta bit će zasigurno najveća u povijesti grada

18.7.2017.
19:08
VOYO logo

Trebalo joj je samo nekoliko sekundi. Vatra nošena vjetrom krenula je prema kućama u Srinjinama. Iznenadilo je i same vatrogasce. 

Izgorjela je kuća Drinke Muše, koja je još sinoć molila vatrogasce da stignu što prije. No, spasa nije bilo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani Srinjina ne izlaze bez maski, vodom natapaju kuće i dvorišta. Vladaju strah i neizvjesnost.  

"Ovo je nešto prestrašno, prestrašno...Ovo je nešto što nisam mogla vjerovati da ću sa svojih pedesetpet godina ovako nešto doživjet", kazala nam je Krasna Muše iz Srinjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tešku noć imala je splitska hitna, intervenirala je više od 70 puta. Ozlijeđeno je 80 osoba, uglavnom vatrogasaca. 

Uglavnom je riječ o lakšim tjelesnim ozljedama - reakcijskim upalama očiju, od udisanja čestica čađe, nekakva uganuća, posjekotina i prekomjerno udisanje dima", objasnio nam jeLeo Luetić, ravnatelj županijske Hitne medicinske pomoći.

Na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Vatrena stihija od Omiša do Splita progutala je 4500 hektara borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika. 

Spaljena zemlja. Ostala je nakon što je vatra prošla Žrnovnicom i izbrisala i nekoliko kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta još tinja, naša je tu izgorila, namještaj i to...Žao mi je ljudi koji žive ovdje, izgorili prozori vrata. Ne možeš gasit kad nema vode", kazao je Ozren Markioli iz Žrnovnice.

Vatra je zahvatila sve što joj se našlo na putu - uništena su poljoprivredna zemljišta, automobili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolika je bila borba čovjeka i vatre, pokazuje i ovo spaljeno brdo, i na njemu obranjeni otok s kamp kućicom. Nekoliko desetaka kuća, 80-ak automobila, uništeni maslinici, vinova loza, poljoprivredna oprema, ali i u prah pretvoreni rasvjetni stupovi, šteta je koja se tek treba pobrojati. Pustoš koja se vidi iz zraka zastrašujuća je. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo