Članova više od 22.000 / Posjetili smo zadnju zagrebačku videoteku: tko još danas posuđuje filmove?

Epidemija je bila nemilosrdna i poharala je stotine videoteka. Do 2018. u milijunskom gradu preživjela je samo jedna

17.4.2018.
22:38
VOYO logo

Kad ste zadnji put posudili film u videoteci? Još donedavno u našoj ih je maloj zemlji bilo oko dvije tisuće i život bez njih većini je bio nezamisliv. Ali u vrijeme live streama, Netflixa, YouTubea, kablovske televizije i Torrenta - videoteke su gotovo nestale. Gotovo - jer u Zagrebu radi još jedna - koja zarađuje isključivo od posuđivanja filmova.

Epidemija je bila nemilosrdna i poharala je stotine videoteka. Do 2018. u milijunskom gradu preživjela je samo jedna. "Imate li Američkog samuraja?", provjerili smo u preživjeloj videoteci. - "Američki samuraj? Ima, naravno. Bez toga ne ide. Klasik", odgovaraju nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš se reporter začudio što još uvijek postoji videoteka, a čude li se i drugi koji prvi put uđu? - "Začude se i jako se razvesele i komentiraju da im fali ta neka tradicija koju su imali prije. Najbitnije je to da se novi klijenti vraćaju. Zadovoljni su i izborom filmova i time što smo tu. Svi misle da samo penzioneri dolaze u videoteku, daleko od istine. Ima ih svih generacija", kaže nam Marko Jantol, vlasnik videoteke.

Posuđuju se uglavnom DVD-ovi, VHS kazete ovdje su samo za ukras i više ih se ne može posuditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članova imamo 22.256, ali trenutno aktivnih, znači da dolaze zadnjih godinu i pol - imamo ih 1.028", rekao nam je vlasnik videoteke.

Iako se na brdovitom Balkanu sve krade s interneta, ne može se naći sve i to u dobroj kvaliteti i s dobrim prijevodom - pa mnogi još uvijek vole došetati po svoj film do jedne od dviju poslovnica u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaš sve s titlovima, a na internetu je i mutnija slika, pa nema titlova, a svaki film koji sam ovdje uzeo ima čistu sliku, imaš i nove blue rayeve koje možeš i na PlayStationu gledati. Kako god hoćeš možeš ih gledati, tako da je super", priča nam Blaž Boroš, član videoteke.

Filmovi se ovdje posuđuju po cijeni od 10 do 15 kuna za najnovije naslove. Što posuđuje mlađa generacija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz crtiće i tinejdžerske filmove jako puno posuđuju filmove koji im trebaju za lektiru, što je pet do dvanaest jer sutra moraju predati lektiru, a navečer trče u videoteku i mole se da imamo taj film. Ne vole čitati", kazao nam je vlasnik videoteke Marko Jantol.

No u videotekama su oduvijek jako popularni filmovi bili oni za odrasle. Dok se na internetu uglavnom nalaze kraće verzije samo s akcijom, ovdje se vidi cijela fabula - zašto je taj vodoinstalater došao u pomoć i što se točno pokvarilo. Marko zna da ima najbolji posao - cijeli dan gleda filmove. "Najljepše je kad radiš posao kojeg voliš. Nema boljeg", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad stiže ono što ste možda več zaboravili - preporuka čovjeka iz videoteke. U rubrici trash preporučuje film Pravda za sve: Nasilne mjere, zatim Američki samuraj i Ubojice lezbijskih vampira.

Od novih hitova najtraženiji su Blade Runner, Ubojstvo u Orient Expressu i horor Ono. 
U rubrici filmova za odrasle, najviše se traže Puštene s lanca 2, Napaljeni radnici i Nataša i porezna inspekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A baš je jedan posjetitelj stigao posuditi Natašu i poreznu inspekciju, pa smo odlučili ugasiti kameru i naš večerašnji film polako privesti kraju.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo