Lift i tunel za bijeg /

Posjetili smo Titovu vilu na Plitvicama: otkrivamo kakva sudbina čeka derutni Objekt 99

Objekt 99, kako ga zovu mještani jer kažu to je broj koji su nosili zatvorenici, imala je lift, ali i tajni tunel za bijeg

8.5.2018.
22:31
VOYO logo

Iz doba Federalne Republike - Republici Hrvatskoj su ostale vile Josipa Broza Tita.
Od vila na Brijunima i Kuparima, te dvorca Tikveš u Baranji - u najgorem je stanju vila Izvor, koju je Tito dao sagraditi na skrovitom mjestu na Plitvicama. Pet godina gradili su je zatvorenici, i to od kamena koji su dopremili s Medvednice, a unikatni namještaj od masivnog drveta stigao je iz zatvora Lepoglava. Nekoć raskošno zdanje kojim upravlja država - danas je derutna ruševina. Otkrivamo kakva sudbina čeka Objekt 99.

Vila Izvor ili Objekt 99. Nekad Titova, a sad već desert godina u vlasništvu države. Ulaz u prošlost su ova teška hrastova vrata - napola odškrinuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 70 godina kad se gradila bila je ovo najskuplja rezidencija nekog predsjednika. Gradili su je politički zatvorenici, a naručio ju je sam Josip Broz Tito i to nakon Drugog svjetskog rata. Prostire se na 6.500 metara kvadratnih. A svaki kat spaja stubište od mramora koje je uništeno. 

Strop prokišnjava, uništeni su podovi, nema ni traga namještaju kojeg su izrađivali zatvorenici u Lepoglavi. Mještani kažu bila je u punoj funkciji do osamdesetih. Marica se sjeća i kolone kojom je Tito dolazio do vile. Bio je odvdje svega tri puta - zadnji put godinu prije smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok je policija čuvala tu je bilo sve. Ja sam bila u Titinoj sobi. Tamo je bio tepih deset centimetara debeo", kazala nam je Marica Špoljarić.

"Objekat je bio kompletan, čak je i klavir bio unutra. Poslije su našli tko je to odnio, a ostalo ništa. Sve su odnijeli", rekao nam je Ivica Bičanić.

"Tamo su ljudi stanovali i radili. Dvije familije su tamo živjele koje su to održavale. To je bio luksuz veliki", prisjetila se Katica Bičanić.

Uz vilu Izvor u selu Plitvice, Tito je imao vile i na Brijunima. U brijunsku Jadranku dolazili su gosti, a on u vilu Brijunku. To su sada rezidencijalni objekti za potrebe države. Uživao je i u Baranji u dvorcu Tikveš ili jednostavnije Titovu dvorcu. Borovkom 1 i 2 u Župi Dubrovačkoj ili Titovom i Jovankinom vilom sad upravlja MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vila na Plitvicama skrivena je duboko u šumi.  na litici visokoj stotinjak metara.

Titov apartman - najveći je u cijeloj vili. Dvije etaže i svaka je imala svoju terasu. Nije ni približno izgledala kao sad. Od tada je ostao samo ovaj žuti tepih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objekt 99 kako ga zovu mještani, jer kažu to je broj koji su nosili zatvorenici imala je lift, ali i tajni tunel za bijeg. 

Tito se vraća. Tito se sigurno ne vraća, ali očito je da se ovdje netko drugi godinama vraća jer ova soba nije kao što je nekad bila. Uništen je parket, razbijena stakla na prozorima stari madrac i hrpa starih novina iz nekog drugog vremena, evo ove su iz 2001. i piše "Sanader me sigurno neće izbaciti iz HDZ-a." 

Skrivena u šumi, nekad najskuplja - danas najderutnija. Ali ne zadugo. Vila procijenjena na 29 milijuna kuna - do kraja mjeseca bit će predana Nacionalnom parku „Plitvička jezera“. Kako doznajemo, postat će edukacijski centar.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo