POSJET BRUXELLESU: / Marić Moscoviciju otkrio kada će Vlada usvojiti proračun

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunic

Hrvatska vlada namjerava 10.

12.2.2016.
16:50
PIXSELL, Marko Lukunic
VOYO logo

Ministar Marić je u Bruxellesu prvi put sudjelovao na sastanku ministara financija Europske unije te razgovarao s povjerenikom za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem.

"Povjereniku Moscoviciju sam rekao da ćemo u sljedeća dva tjedna imati konture proračuna u smjernicama fiskalne i ekonomske politike. Za 10. ožujka planiramo da vlada donese proračun, ali u detalje nismo ulazili", rekao je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KARAMARKO NA FACEBOOKU: /

Proračun treba uravnotežiti, ali novih poreza neće biti

Image
KARAMARKO NA FACEBOOKU: /

Proračun treba uravnotežiti, ali novih poreza neće biti

Europska komisija je u svojim zimskim procjenama procijenila da će hrvatski deficit biti 3,9 posto BDP-a, ali je Marić rekao da je namjera nove vlade ići niže od toga.

"Naša je namjera svakako ići s nižim deficitom od procjene Europske komisije. Naš je cilj približiti se razini od tri posto BDP-a, a konkretnu brojku znat ćemo kad budemo imali proračun i sigurno ćemo učiniti određene mjere kako bismo dosegnuli taj cilj", kaže ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako dobra poruka povjerenika"

Ministar Marić je rekao da je povjerenik Moscovici izrazio zadovoljstvo s onim što je čuo u razgovoru s njim. "Povjerenik je dao podršku da se u pogledu proračuna i ukupnog gospodarstva poduzmu određeni koraci strukturne prirode. Mislim da imamo jako dobru poruku povjerenika, Komisija je zadovoljna i očekuje provedbu onih mjera o kojima smo razgovarali", rekao je.

Marić je dodao da prije donošenja proračuna planira obaviti još jedan krug razgovora s ministrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su dva glavna temelja ekonomske politike hrvatske vlade - gospodarski rast i sređivanje javnih financija.

"Naš je cilj i napori koje činimo i koje ćemo i dalje činiti jest da se javni dug stabilizira. Iznio sam povjereniku u kratkim crtama naše ideje, prije svega u vezi s rashodovnom stranom proračuna. Iznio sam i naša razmišljanja na koji način stimulirati investicijsku aktivnost i gospodarski rast", rekao je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo