POŠAST HARA ZEMLJOM: / Djeca kupuju nove legalne droge od kojih se izbezume i mogu umrijeti, otkrivamo kako će se to spriječiti!

Image
Foto: PIXSELL

Nedavno je šestero djece iz Slavonije završilo u bolnici zbog pušenja osvježivača zraka.

10.5.2018.
15:09
PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je prije dva tjedna u samo nekoliko dana šestero djece s područja Slavonije završilo u bolnici zbog posljedica pušenja tzv. osvježivača zraka, liječnici upozoravaju na opasnosti takve vrste droga, a roditelji su zabrinuti. Doktori iz Osijeka su opisali kako im otrovana djeca govore da ih netko priskuškuje i prati te kako su užasno prestrašeni i opasni za sebe i okolinu.

Zamjenica ravnatelja Vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe droga Sanja Mikulić za Net.hr kaže kako je takve droge vrlo teško detektirati i suzbiti te kako Ministarstvo zdravstva priprema izmjene Zakona o suzbijanju zloporabe droga koji će pomoći u rješavanju tzv. novih droga koje su često i - legalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEČNICI UPOZORAVAJU NA TINEJDŽERE KOJI IM DROGIRANI STIŽU NA HITNU: /

'Govore nam da ih netko prisluškuje i prati, opasni su, a od toga mogu i umrijeti'

Image
LIJEČNICI UPOZORAVAJU NA TINEJDŽERE KOJI IM DROGIRANI STIŽU NA HITNU: /

'Govore nam da ih netko prisluškuje i prati, opasni su, a od toga mogu i umrijeti'

'Dizajnirane za zaobilaženje zakona

U Hrvatskoj su od 2014. do 2016. zabilježena 43 trovanja za koje se sumnja da su povezana s novim psihoaktivnim tvarima, te jedan smrtni slučaj. Većina pacijenata je navela konzumaciju Galaxyja. Nove su droge dizajnirane s ciljem zaobilaženja kontrole.

Posljednje tri godine provedeno je niz koordiniranih akcija u smart shopovima u cijeloj Hrvatskoj. Veći dio takvih trgovina potom je zatvoren te su pokrenuti prekršajni postupci protiv odgovornih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik dio psihoaktivnih tvari koje su otkrivene u Hrvatskoj već se nalazi pod zakonskom kontrolom, no kontinuirano se stvaraju novi spojevi sa sličnim učinkom koji zbog drugačije kemijske strukture ne podliježu zakonu, kaže Mikulić.

Ministar će takve droge moći zabraniti na godinu dana

"Kako bi se osiguralo sankcioniranje i osnova za postupanje nadležnih tijela do trenutka stavljanja novih psihoaktivnih tvari na Popis droga, Ministarstvo zdravstva priprema izmjene Zakona o suzbijanju zloporabe droga kojim će se dodatno urediti obveze dionika Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari, načini praćenja tržišta novih droga te postupanja nadležnih tijela", objašnjava zamjenica ravnatelja spomenutog Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim bi se novim zakonskim prijedlogom omogućilo ministru zdravstva donošenje privremene zabrane pojedinačnih novih psihoaktivnih tvari čim se pojave na našem tržištu. Ministar bi takve nove droge mogao zabraniti na godinu dana, nakon čega bi se donijela odluka o potrebi trajne zakonske kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo