Andreja Metelko Zgombić / Poruka MVEP-a Sloveniji: 'Ponašajte se europski i ne kažnjavajte hrvatske ribare!'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatska državna tajnica naglašava da je Hrvatska spremna na razgovor

1.2.2020.
16:22
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko Zgombić pozvala je Sloveniju da prestane s neeuropskim ponašanjem i kažnjavanjem hrvatskih ribara te da sjedne s Hrvatskom za pregovarački stol nakon jučerašnje presude Suda EU-a koju naziva "velikom pravnom pobjedom Hrvatske". 

"Ovo je velika pravna pobjeda za Hrvatsku", rekla je državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko Zgombić u razgovoru za Hinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spor Hrvatske i Slovenije spor je iz međunarodnog prava i zadovoljstvo nam je što je Sud EU-a kristalno jasno rekao da nije nadležan u tom postupku", kaže Metelko Zgombić.

Državna tajnica ističe da je "velika vrijednost presude što su se jednom zauvijek pobile slovenske neutemeljene tvrdnje" prema kojima je Arbitražni sporazum dio europskog prava, a njegova provedba hrvatska obveza iz Ugovora o pristupanju EU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arbitražni sporazum u Stockholmu 2009. potpisali su tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin slovenski kolega Borut Pahor nakon čega je pokrenut postupak ad hoc pred Arbitražnim sudom.

Hrvatska se potkraj srpnja 2015. povukla iz postupka nakon što se pokazalo da su slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom Simone Drenik u dosluhu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Arbitražni sud nastavio je s arbitražom iako je razotkriveno nedopušteno ponašanje Slovenije.

Hrvatska vlada i oporba ne priznaju arbitražnu presudu i više puta su pozivali Sloveniju na bilateralne pregovore i poboljšanje odnosa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arbitražna odluka može biti temelj rješenja

Metelko Zgombić kaže da proglašenje nenadležnosti Suda EU-a za granični spor dviju članica EU-a "jasno pokazuje da se samo zajedničkim naporima i suradnjom može doći do rješenja".

"Zrelost i europska orijentiranost svake države ocjenjuje se i prema načinu na koji ona rješava sporove. Mislim da je vrijeme da okrenemo novu stranicu u svojim odnosima i da, polazeći od ove presude, kao dvije zrele i odgovorne susjedne zemlje sjednemo i riješimo otvoreno pitanje", smatra Metelko Zgombić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da je Hrvatska spremna za razgovor. 

"I sam prijedlog rješenja iz arbitražne odluke mogao bi biti temelj za naš konačni dogovor, ali s nužnim modifikacijama koje bi bile poštene i uzele u obzir potrebe i interese obiju strana", objašnjava državna tajnica u MVEP-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija pogrešno tumači presudu Suda EU-a 

Slovenski političari su objavljenu presudu protumačili kao poziv na implementaciju arbitraže, ali zastupnica hrvatske Vlade pred Sudom EU-a Gordana Vidović Mesarek kaže da "nigdje nije navedeno ono što slovenska strana tvrdi". 

"Ponajprije trebamo uputiti na činjenicu da je Sud EU-a u zadnjem dijelu obrazloženja presude pozvao na mirno rješavanje spora sukladno međunarodnom pravu. On to ne bi učinio da je granica utvrđena i da to pitanje nije sporno", rekla je Vidović Mesarek u razgovoru Hini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je "temelj svih sljedećih postupanja razgovor i dogovor" te da samostalna tužba Slovenije protiv Hrvatske više nije moguća. 

Spor ne smije biti opterećenje ljudima koji žive uz granicu 

Premijer Andrej Plenković u petak je pozvao Sloveniju na "prestanak neovlaštenog postupanja i kažnjavanja prema hrvatskim ribarima", a onda će i Hrvatska prestati s recipročnim mjerama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna tajnica MVEP-a vjeruje kako je "pravi trenutak da se prestane s neeuropskim ponašanjem Slovenije i kažnjavanjem ribara jer, kao što je vidljivo iz ove presude, granica nije utvrđena". 

"Spor o konačnoj crti razgraničenja država ne smije biti teret niti opterećenje ljudima koji žive uz granicu, kako hrvatskim, tako ni slovenskim ribarima", dodaje Metelko Zgombić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna tajnica u MVEP-u očekuje da će jučerašnjom presudom Suda EU-a "ojačati pozicija Hrvatske u razgovorima s partnerima, ali i onim područjima u kojima Slovenija posve neopravdano blokira Hrvatskoj ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ili najavljuje nelojalne postupke poput blokiranja Hrvatske na putu prema Schengenu".

OECD ima 36 razvijenih zemalja članica, a za pristupanje Hrvatske potrebna je jednoglasna odluka svih članica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo