Njemački automobilski div / Porsche dolazi u Hrvatsku: Otvorit će se nova radna mjesta i uložiti čak 10 milijuna eura

Iz Porschea i iz domaće IT tvrtke uvjereni su da će njihovo zajedničko djelovanje približiti Hrvatsku svjetskoj autoindustriji

8.9.2020.
19:03
VOYO logo

Nakon Tesle, u Hrvatsku dolazi još jedan poznati proizvođač automobila - Porsche. Najavljeno je ulaganje od 10 milijuna eura i otvaranje novih radnih mjesta. Novu tvrtku u Zagrebu su otvorili u suradnji s domaćom IT tvrtkom Infinum koja iz godine u godinu bilježi sve veće uspjehe. Primarni zadatak im je dizajn i razvoj softwera za Porsheove proizvode.

Nisu tek obećanja

Njemački automobilski div Porsche u Hrvatsku će uložiti milijune, a u roku tri godine zaposlit će čak 100 ljudi. Kako bi se pokazalo da ovo nisu tek obećanja, u novoj tvrtci koju su osnovali s domaćom IT tvrtkom Infinum, već sada radi 15 IT stručnjaka, a do kraja godine trebalo bi ih biti 30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Počeli smo s transferom prvih timova koji će ovdje obavljati svoje zadaće. No, neće raditi na određenim automobilima jer ćemo se u prvom koraku koncentrirati na proizvode i usluge povezane s automobilima'', rekao je Stefan Zerweck, izvršni direktor Porsche Digitala.

U ne tako dalekoj budućnost, i to je u planu. No, za sada je naglasak na drugim stvarima, poput sigurnosti Porsheovih proizvoda i daljnjem razvoju tehnologija.

''Ideja je da smo više fokusirani na nekakva rješenja koja pomažu u kontroli kvalitete u proizvodnji, da pomoću umjetne inteligencije kontroliramo kako auti funkcioniraju i da ranije pokušamo detektirati neke kvarove. Drugi dio suradnje je fokusiran na korisničko iskustvo i e-prodaju dok će treći dio biti fokusiran na razvoj novih proizvoda koji će se plasirati na tržište'', izjavio je Nikola Kapraljević, direktor operativnih poslova u Infinumu.

Image
razvojni centar /

Infinum i Porsche Digital u tvrtku u Hrvatskoj ulažu 10 milijuna eura: 'Zaposlit ćemo 100 stručnjaka'

Image
razvojni centar /

Infinum i Porsche Digital u tvrtku u Hrvatskoj ulažu 10 milijuna eura: 'Zaposlit ćemo 100 stručnjaka'

Dobra suradnja

Nijemci su Infinum, koji sam zapošljava 250 radnika, odabrali zbog dobre suradnje koje već imaju s jednim Hrvatom - Rimcem, ali i zbog uspjeha koje Infinum ostvaruje u projektima izvan Hrvatske.

''Brzo smo zaključili da nas s Infimumom mnogo toga povezuje. Principi, vrijednosti, radne metode pa i kultura u našim timovima. Postalo nam je jasno da više možemo napraviti zajedno, nego sami'', kazao je Zerweck.

Iz Porschea i iz domaće IT tvrtke uvjereni su da će njihovo zajedničko djelovanje približiti Hrvatsku svjetskoj autoindustriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ova stvar je izuzetno važna za nas kao firmu, za Zagreb kao grad i za cijelu državu u cjelini. Pridonosimo razvoju cijelog društva i tehnološke scene u Zagrebu'', rekao je Matej Špoler, tehnički direktor Infinuma.

Ovakav razvoj situacije s pojavom Tesle, Porschea i daljnjim razvojem Rimca, danas je pozdravio i premijer Plenković koji je uvjeren da će svi ovi akteri privući i druge ulagače u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo