Izvješće pravobraniteljice / Poražavajuće: 'Djeca u Hrvatskoj trpe nasilje i zanemarivanje u obitelji, školi i zajednici'!

Image

Svako četvrto dijete do šesnaesete godine doživjelo tjelesno kažnjavanje

9.5.2019.
14:00
VOYO logo

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako je nejednakost jedan od ključnih izazova u ostvarivanju prava djece, kvaliteta života ovisi im o prebivalištu, odnosno mjestu rođenja, a najzakinutijom skupinom označila je romsku djecu.

Siromaštvo

Djeca Roma nemaju pristup čitavom nizu usluga, najčešće zbog siromaštva u obitelji, rekla je Pirnat Dragičević, napominjući kako pozitivni  primjeri iz  nekih lokalnih zajednica pokazuju da se ti životi, ipak, mogu promijeniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnoseći Saboru izvješće o radu svog Ureda u prošloj godini, odnosno o stanju i pravima 800 tisuća djece u Hrvatskoj, upozorila je na visok rizik od siromaštva, na neravnomjernu dostupnost usluga, primjerice zdravstvenih, za djecu i obitelji po županijama, gradovima i općinama, što stvara velike razlike među djecom već od početka života. 

Potvrđuje to 'mostovac' Miro Bulj, navodeći primjer Cetinske krajine  u kojoj, kaže, umjesto četiri pedijatra, radi jedan. Stranački mu kolega Marko Sladoljev traži mišljenje pravobraniteljice o najavi ministrice obrazovanja da će se racionalizirati, odnosno smanjiti broj škola u Slavoniji. Djeca će morati putovati, neće imati prilike za jednako obrazovanje, upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najranjivija djeca u institucijama   

Govoreći o najčešćim narušavanjima dječjih prava, pravobraniteljica naglašava kako su djeca u institucijama osobito ranjiva skupina, na drugom su mjestu povrede njihovih prava u sustavu odgoja i obrazovanja, na trećem nasilje nad djecom.

"Djeca u Hrvatskoj trpe nasilje i zanemarivanje u obitelji, školi, zajednici te digitalnom okruženju", upozorila je navodeći da je svako četvrto dijete u dobi do 16. godine doživjelo tjelesno kažnjavanje, bilo psihički zlostavljano ili je svjedočilo nasilju među roditeljima u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističući kako je nasilje na internetu od fenomena postalo stvarnost, Ante Babić (HDZ) poziva da se na tome poradi, jer to dugoročno djeci čini štetu, stvara im traume.  

Iskorištavanje u političke svrhe?

Svaki susret s političarima nije iskorištavanje djece u političke svrhe, pogotovo ako je unaprijed pripremljen, kao dio pedagoškog procesa kad djeca dolaze u Sabor, gradonačelniku.., odgovorila je pravobraniteljica Saši Đujiću (SDP) kojeg je zanimalo je li  zloupotreba prava djeteta ako se neki političar učestalo slika s djecom, dijeli im čokoladice, čita bajke...?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Đujićevo inzistiranje da nije govorio o tome, nego o slučajevima kad političarka odlazi u školu, pa tamo dijeli fotografije, čokoladice, te pitanje je li to normalno, pravobraniteljica odgovara "svakako da ne". 

"Svakako da ne, to ne može tako biti, ali u toj aktivnosti vidim i odgovornost ravnatelja koji mora voditi računa o najboljem interesu djece", poručila je Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo