U SRIDU / Poraz Plenkovića u Zagrebu, Most stabilan, SDP podbacio

Image
Foto: Pixsell

Rezultat Mosta na izborima u Metkoviću je ipak lošiji nego rezultat prije četiri godine. I to treba jasno reći

Ivan Klarić

22.5.2017.
11:36
Pixsell
VOYO logo

Premda je HDZ u ostatku Hrvatske ostvario jako dobar rezultat, za razliku od prošlih izbora toj se stranci smiješi pobjeda u čak 13 županija, dvije više nego prije četiri godine, u Splitu i Dubrovniku primjerice imaju šanse za pobjedu, rezultat njihovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Drage Prgometa osoban je i dosta nezgodan poraz predsjednika stranke Andreja Plenkovića

I ne toliko zbog uistinu mizerne podrške Prgometu, koliko zbog gotovo duplo veće podrške HDZ-ovim "odmetnicima" Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću. Iako je to prvotno poraz Drage Prgometa, samo oko pet posto podrške birača u glavnom gradu Hrvatske apsolutni je podbačaj prvog čovjeka HDZ-a koji je na Prgometu inzistirao, koji je Prgometa i postavio za kandidata za gradonačelnika i zbog koga je uostalom i "zaratio" s Esih i bivšim ministrom kulture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će i na koji način reagirati jedan dio članstva HDZ-a, koje uostalom nije ni krilo nezadovoljstvo kandidaturom Prgometa, teško je predvidjeti. Ali je činjenica da rastom Esih i Hasanbegovića rastu i njihovi afiniteti, odnosno uvjeti za podršku u Saboru što je Plenkoviću itekako važno. Ovako, Plenkovićev očito pogrešan potez u Zagrebu mogao bi ga koštati prijeko potrebnih 76 ruku u parlamentu, pa tako i premijerske fotelje.

S druge strane, prevelikog razloga za zadovoljstvo nemaju ni u SDP-u. Osim standardnih sigurnih pobjeda, poput one u Rijeci ili Primorsko-goranskoj županiji, SDP nije odnio ni jednu veću pobjedu. Štoviše, izgubili su u utrci za zagrebačku Gradsku skupštinu gdje ih je nadmašila lista Milana Bandića, a na takav rezultat popriličan utjecaj imala je koalicija Zagreb je naš koja je očito SDP-u "preotela" jedan dio biračke baze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovce, također, sigurno boli i činjenica da su prije 4 godine s Ivom Baldasarom slavili na izborima za gradonačelnika Splita, a da na ovim izborima njihova kandidatkinja nije bila ni blizu drugog kruga.

Iako se već sinoć, nakon objave prvih rezultata, potencirala priča o fijasku Mosta, to ipak nije slučaj. Most je ušao u većinu predstavničkih tijela na lokalnoj razini, pa su tako proširili svoju mrežu po cijeloj Hrvatskoj. Nikola Grmoja, Miro Bulj i Tomislav Panenić i dalje imaju šansu slaviti u drugom krugu, a ni bitka za Metković još uvijek nije izgubljena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda, činjenica radi, rezultat Mosta na ovim lokalnim izborima u Metkoviću je ipak znatno lošiji nego rezultat prije četiri godine. U odnosu na 2013. Most je u Metkoviću izgubio podršku birača. Tada je za Božu Petrova glasovalo 4263, a 2017. za Katarinu Ujdur 3629 glasača. Slabiji im je i rezultat u Vijeću, točnije izgubili su podršku 624 birača. No, i dalje imaju šanse za pobjedu u utrci za mjesto gradonačelnika.

Da sumiramo. HDZ, osim Zagreba, ima razloga za zadovoljstvo. SDP baš i ne. Most može biti zadovoljan jer je u prvom krugu uspio ostvariti dobre rezultate i u drugim krajevima Hrvatske. Nakon izbornog trilera, sada nas sve skupa očekuje drama oko moguće nove parlamentarne većine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rukama, izbornim rezultatima u metropoli zasigurno šokiranog, Andreja Plenkovića je sve. Ili ćemo imati novu Vladu, ili ćemo uskoro opet na izbore. Što, prema svemu sudeći, malo kome u ovakvom razmjeru snaga i u ovom trenutku odgovara.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču