Porastao broj ubijenih žena

28.5.2010.
13:58
VOYO logo

Hrvatski je sabor zasjedanje započeo raspravom o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2009.

Ured pravobraniteljice lani je obradio ukupno 919 predmeta. U odnosu 2008. smanjen je broj pritužbi na diskriminaciju na temelju spola, a povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik u uvodnoj je riječi upozorila na potrebu donošenja standardnog postupka liječnika kad je riječ o nasilju nad ženama.

Pravobraniteljicu posebno zabrinjava velik porast broja ubijenih žena žrtava obiteljskog nasilja, a kao problem ističe i to što je nedovoljno stručnjaka i stručnjakinja koji bi provodili psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je i da se položaj žena na tržištu rada nije bitno promijenio.

Visok udio žena među nezaposlenima, rad žena u potplaćenim sektorima, razlika u plaćama i veći broj žena zaposlenih na određeno vrijeme ukazuju na postojanje neravnopravnog odnosa na tržištu rada, upozorava pravobraniteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je i na izostanak ravnopravnosti spolova kao teme u medijima, koji, tvrdi, vrve stereotipima i seksizmom.

Kad je riječ o političkoj participaciji, Lukač Koritnik je navela da se udio izabranih žena na prošlogodišnjim lokalnim izborima povećao, ali da je smanjen njihov udio u predstavničkim tijelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je i na lošu zastupljenost žena među državnim tajnicima te u upravljačkim strukturama poduzeća u većinskom državnom vlasništvu.

Među 60 državnih tajnika i tajnica samo je 13 žena, a u upravljačkim tijelima tvrtki u većinskom državnom vlasništvu je čak 88,46 posto muškaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201005110048006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo