Postala je opasna / Popucana stakla, prokišnjavanje... Kockica napokon dobiva novo ruho: 'Dobro je da nije bilo stradalih'

Obnova košta 31 milijun kuna s PDV-om, a na natječaju je posao dobila tvrtka Solidum iz Osijeka

4.6.2019.
16:05
VOYO logo

Iako izgrađena s planom da bude političko središte, relikt socijalističke političke moći trenutno je dom tek dva ministarstva, a od kada je sagrađena, 1968. do sada, poznata Kockica na Prisavlju još nikad nije bila obnavljana. 

Originalne materijale nagrizlo je vrijeme, beton je popucao, stropovi popustili, a izolacije gotovo da nema. Skele su konačno postavljene, krenuli su prvi vanjski radovi, ali je li to dovoljno zaštićenom kulturnom dobru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je simbol moći, sjedište Centralnog komiteta Saveza komunista. Zatim su je zvali crvena katedrala, pa je namjenu potpuno izgubila.

Očito su bile potrebne doslovno godine polaganog propadanja da skela obavije Kockicu i započnu radovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto se toliko čekalo? Ja vam pitanje zašto se toliko dugo čekalo ne mogu dati odgovor, mogu vam samo reći da sam u trenutku kad sam postao ministar zatražio da se ide u obnovu i to ne samo zgrade nego i okućnice. S činjenicom da je ova zgrada zaštićeni spomenik kulture mislim da je red da se konačno i obnovi", rekao je Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prva na red došla fasada

Obnova košta 31 milijun kuna s PDV-om, a na natječaju je posao dobila tvrtka Solidum iz Osijeka, čija je ponuda bila najjeftinija, a tvrde i vizualno najbolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je da se s radovima počelo, dobro je da nije bilo stradalih, da nije kakvo staklo palo na nekoga, a sad se nadamo da ćemo to uspjeti sanirati pa da će zgrada dobiti onaj sjaj kakav zaslužuje", katao je načelnik sektora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Zoran Turuk.

Prvo na red došla je fasada, skidaju originalne čelične okvire, postavljaju aluminijsku stolariju jer je energetski zgrada bila neodrživa, a i postala je nesigurna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vam kiša pada u uredu nije ugodno sjetiti, djelatnici održavanja su nosili ampere po uredima, tapisoni su prljavi, nije se ni unutra mogao interijer sređivati dok je tako vani", rekao je Dubravko Lončarić, voditelj službe sigurnosti

Kod ministra nije curilo, ali zato već ured kod glavnog tajnika - kad vani pada kiša i njemu pada kiša. Stropovi su mu promočili pa je postavio plastične kante da se ne smoče i podovi; a uz sve to popucala su mu i stakla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo