koliko će izdržati? / 'Pontonac' se pomaknuo za 50 m i postao atrakcija, građane upozoravaju: 'Nemojte se šetati po njemu'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nitko ne može jamčiti koliko će pontonski most ovako izdržati, posebno jer je pod sve većim pritiskom naplavina

19.11.2022.
13:10
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Nakon petosatne akcije vatrogasaca i HGSS-a jučer je oko 22 sata usidren pontonski most na Korani, koji se otkačio zbog puknuća sajli. Nažalost, danas je već postao atrakcija, te su viđeni građani kako po njemu šeću, iako su još jučer iz Grada upozorili da to nikako ne bi trebalo raditi zbog vlastite sigurnosti.

"Primili smo prilično neobičnu dojavu u 16.47 sati jučer, da je puknuo pontonski most. Izašli smo na mjesto događaja i utvrdili da su puknule uzvodne sajle a one koje su ga držale nizvodno su ostale čitave, tako da se on zakrenuo za 180 stupnjeva. To je spriječilo da ne dođe do donjeg drvenog mosta i do udara", rekao je Roland Puljak iz JVP-a Karlovac, prenosi KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne može jamčiti koliko će ovako izdržati, posebno jer je pod sve većim pritiskom naplavina. On je dijelom na poplavljenom terenu, pa bi ga na mjesto trebalo povlačiti kako se vodostaj Korane bude spuštao. Bit će to zahtjevna akcija zbog naplavina i riječne struje koje će pružati značajan otpor", dodao je Puljak.

Inače, Korana raste oko 5 cm po satu, ali je najavljena skora stagnacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se samo o vatrogasnom rješenju. Dodatno su nam stvarale problem naplavine koje su nam pružale značajan otpor. On za sada i dalje stoji, a koliko će izdržati, vidjet ćemo. Dalje je to posao za struku koja treba pristupiti problemu i krenuti u sanaciju", kaže Matija Kranjčević, pročelnik karlovačke Stanice HGSS-a, koji je s kolegama pomagao vatrogascima jučer u fiksiranju mosta uz obalu.

Pontonac je postavljen 2009. godine na lokaciji starog drvenog pontonskog mosta iz 1954. godine koji je godinama koristio šetačima i kupačima na gradskom kupalištu u Karlovcu povezujući Vrbanićev perivoj s desnom obalom rijeke Korane između slapa i drvenog mosta, te je uništen u Domovinskom ratu. Novi most dugačak je 62 metra, leži na 12 pontona, teži 36 tona i vrijedan je dva milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo