Blagdani bez obitelji /

Ponovo ćemo putovati samo uz propusnice: Brojni će namjerno na put prije uvođenja strožih mjera

Brojni građani već sada bježe doma kako bi mogli blagdane provesti s obitelji.

18.12.2020.
7:00
VOYO logo

Uvođenje propusnica svakako će stvoriti probleme desecima tisuća ljudi koji bi za Božić rado vidjeli mamu, tatu, baku, ili već koga, ali ako odu u rodni kraj, možda neće moći nazad. Pa većini instinkt naravno nije da odgode putovanje, nego da krenu prije nego se uvedu propusnice.

Nepotrebna putovanja

A propusnice su nam, sjetite se, na proljeće priredile puno muke, ali i puno zabave. Trebale su spriječiti nepotrebna putovanja, na kraju ih je imalo, pazite sad - dva milijuna ljudi, dakle svaka druga osoba u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gužve, manjak karata, živčani putnici, vozači i tete na šalterima... Ovih blagdana takav kaos na kolodvorima nećemo gledati jer božićni dar nam idućeg tjedna šalje i Stožer - propusnice. Brojni građani već sada bježe doma kako bi mogli blagdane provesti s obitelji.

Image
dr. Andreja Ambriović Ristov /

Članica Znanstvenog savjeta Vlade: 'Uopće više ne znamo koliko imamo zaraženih'

Image
dr. Andreja Ambriović Ristov /

Članica Znanstvenog savjeta Vlade: 'Uopće više ne znamo koliko imamo zaraženih'

"Propast će nam planovi za Novu"

''Putujem s fakulteta iz Zadra za Slavoniju prije nego što uvedu propusnice pa da mogu ići iz županije u županiju'', rekla je Iva iz Slavonije.

''Veliki problemi, morati ću angažirati muža da i on traži propusnicu i stvarat će probleme'', kazala je Kristina iz Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Propast će nam planovi za Novu, iznajmila sam kuću s društvom, a sada ništa od toga", smatra Lorena iz Like.

Propusnice su nam spašavale, a istovremeno i zagorčavale život od 23. ožujka do 10-og svibnja. Kontrola je bila posvuda i nismo smjeli nikamo. Murterane nisu ni propusnice spašavale, prvi su otišli u karantenu, a na cestu su stigli šiljci.

''Građani koji su trenutno u Murteru i Betini ostaju u svojim mjestima kako ne bi mogli izlaziti van'', izjavio je Duje Troskot, pomoćnik načelnika PP Vodice.


Od idućeg tjedna propusnica bi mogao ponovno biti najtraženiji i najželjeniji dokument u državi. Tijekom proljetnog lockdowna izdano ih je 2 milijuna i 200 tisuća, a da bi ga dobili građani su izmišljali sve i svašta. Ovoga puta, čini se, neće biti punktovi na svakom koraku, pa će tako kretanje iz Zagreba u Zagrebačku županiju biti moguće i bez propusnica

Iz MUP-a kažu da je tada odbijeno sto tisuća propusnica. Neki su zahtjevi uistinu bili smiješni. Zadrani su je tražili za kopanje vrta i dovršetak građevinskih radova, Podravci, jer u lokalnoj trgovini nije bilo grejpa, a jedna gospođa je htjela do Đurđevca po najbolju smjesu za piceka.

Jedan se posvađao sa suprugom, vodio psa na šišanje...

Shoppingoholičari su morali pošto poto do Bjelovara po meso na akciji. Jedan se Hrvat posvađao sa suprugom pa je želio što dalje od nje, drugi je zaboravio špek na vikendici, a treći je želio odvesti psa na šišanje na crno jer je zarastao.

Jedan od najbizarnijih zahtjeva bio je onaj splitskog političara Igora Skoke. Tražio je i dobio od Stožera Splitsko-dalmatinske županije propusnicu za izmišljenu misu u Zagrebu.

''Misu sam izmislio, trebala se održati u Crkvi Sv. Antuna Padovanskoga. To sam napravio da bi pokazao bizarnost u tome da se ograničavaju slobode kretanja, Primjerice, mi se sada nalazimo u Kaštelanskom zaljevu. Iza mene se nalaze Slatine, one su dio Splita. Da bi netko iz njih došao do Splita moraju proći kroz tri grada'', rekao je političar Igor Skoko.

Ne da ne smiju putovati svojom zemljom, nego ne smiju ni iz kuće. Francuze policija doslovno čeka ispred haustora. Kod susjeda Slovenaca dopušteno je kretanje među općinama, ali...

''Ali pod uvjetom da imate instaliranu opciju Ostani zdrav'', kazao je Aleš Hojs, slovenski ministar unutarnjih poslova.

To je aplikacija istovjetna našoj Stop Covid, ali čini se kako kod nas nije u potpunosti zaživjela pa ćemo od idućeg tjedna imati još jedan stop. Ovaj put se za izdavanje propusnica najavljuju stroži kriteriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo