novi debakl / Ponovno greška na državnoj maturi: učenici u Splitu dobili stari ispit!

Još se nije stišao skandal oko krađe ispita u pulskoj privatnoj gimnaziji, a već su se pojavili novi problemi

18.6.2015.
16:00
VOYO logo

Ponovno greška na državnoj maturi. U Pomorskoj školi u Splitu 12 maturanata je pisalo esej na teme koje su još prije dva dana "procurile" u javnost.

"Nisu podijeljeni krivi ispiti, nego nije podijeljena druga kuverta u kojoj su bile dodatne upute po kojima je trebalo raditi. To se dogodilo u razredu koji broji 12 učenika. Obratio nam se učenik sa problemom prijave u Centru, kolegica je počela riješavati taj problem i kasnije je smetnula s uma ", rekao je ravnatelj škole Dragan Pavelin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, koordinatori prilikom podjele eseja učenicima zaboravili podijeliti nove teme, pa ih je dio pisao "Mističan sonet" od A. G. Matoša, a drugi dio "Gospodu Glembajevi" od Miroslava Krleže.

Image
skandal na državnoj maturi /

Policija iznijela detalje: četvero maturanata ukralo ispite, a starija žena ih otvorila i uništila

Image
skandal na državnoj maturi /

Policija iznijela detalje: četvero maturanata ukralo ispite, a starija žena ih otvorila i uništila

Učenici su tek nakon što je završila državna matura, međusobno komentirajući, shvatili da nešto nije u redu i da su očito pisali stare teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nije potvrđeno kako će se riješiti ovaj problem - moguće je da se ispit iz eseja poništi na razini cijele Hrvatske ili samo u školi u Splitu. Odluku će donijeti Centar za vrednovanje obrazovanja nakon što prikupi sve potrebne informacije. 

"Zatražit ćemo očitovanje od ravnatelja i školskog ispitnog povjerenstva o tijeku provedbe državne mature, konkrentno tog ispita. U Centru će se tad osnovati povjerenstvo koje će tada provjeriti sve prikupljene informacije i u skladu s pravilnikom i nadležnim Ministarstvom obrazovanja donijeti odluku", rekla je glasnogovornica NCVVO Ana Franić Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A još jutros ministar Vedran Mornar bio je uvjeren da je nakon krađe ispita i tiskanja novih sve u redu. 

"Sve je stiglo u škole na vrijeme. Ja se nadam da će se ta cijela stvar ubrzo razjasniti, da će to biti jedna dobra poruka da se takvo što ne isplati", izjavio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je iz pritvora u Puli pušteno četvero 18-godišnjaka i jedna 43-godišnja žena koje policija sumnjiči da su ukrali ispite iz pulske privatne škole.

Prije dva dana u školi su uzeli ključeve prostorije gdje su se čuvali ispiti, ukrali su ih, a onda su ih odnijeli 43-godišnjakinji koja je ispite uništila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ispit iz hrvatskog jezika maturanti polažu 26. lipnja.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo