PONIZIO ŽENE: / 'Tekst profesora Raguža je skandalozan, taj čovjek se jako osramotio i trebao bi se ispričati'

Image
Foto: RTL, Screenshot

Nakon kontroverznog teksta o ženama u Glasu koncila, RTL je istražio je li stav izrečen u hrvatskim novinama da je žena bez muškarca kao bez glave uistinu stav katoličke crkve 21.

14.8.2016.
8:53
RTL, Screenshot
VOYO logo

Razlika između Vatikana i Kaptola u kratkim crtama. Dok papa Franjo grli bivše prostitutke puna srca i bez osude, razmišlja o povratku ženskih đakona u službu, 500 kilometara dalje, u većinski katoličkoj zemlji Hrvatskoj, još je aktualna ona Tome Akvinskog iz 13. stoljeća – žena je nesavršeni muškarac.

Image
PAPA FRANJO OPET IZNENADIO JAVNOST: /

Posjetio 20 bivših prostitutki

Image
PAPA FRANJO OPET IZNENADIO JAVNOST: /

Posjetio 20 bivših prostitutki

"Neposlušna žena razara obitelji više nego li neposlušni muškarac...", početak je teksta dr. Ivice Raguža u Glasu koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu tako stoji da se "neposlušnost izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan".

Da, kaže ugledni teolog Drago Pilsel, tako se čitalo Sveto pismo prije 200 godina, dok još Adamovo rebro nije bila čista simbolika, prije utjecaja povijesti, biologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mora se ispričati i kolegama teolozima i svim ženama'

"Tekst profesora Raguža je skandalozan. Ja mislim da se taj čovjek jako osramotio. Osim što će se morati, ukoliko želi sačuvati ugled profesora teologije, ispričati kolegama teolozima jer ih je osramotio, Raguž se mora ispričati i ženama u Hrvatskoj", rekao je Pilsel.

"Mislim da se crkva previše mješa u svjetovnu politiku i mislim da takve stvari ne bi smjele izlaziti van", smatra jedna Zagrepčanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Đakovačko-osječke nadbiskupije nisu odgovorili o tome što misle o tekstu profesora Raguža.

"Uopće nikakva neravnopravnost spolova, službeni nauk Crvke, osobito Ivana Pavla II. je drukčiji, dakle visoko se vrednuje žena, daje joj se iznimno mjesto", izjavio je svećenik Anton Šuljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor je doduše naznačio kako bi ovaj tekst mogao izazvati podsmjeh i žestoke kritike, ali kako on ostaje vjeran istinskoj, kršćanskoj, biblijskoj slici žene prema kojemu je upravo neposlušnost njezino najveće iskušenje, objavio je RTL.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo