VELIKI PROBLEM / Pomor pčela u Hrvatskoj: 'Izgleda da se nešto događa po poljima'; Pčelari upozoravaju: 'Nećemo imati meda'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dosad su pčelari izbjegavali javne istupe kako ne bi izgubili kupce, no govore kako više nemaju što izgubiti

19.4.2022.
9:14
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Insekticidom se, osim tretiranja budućeg uroda, tretiraju i pčele, kojih u Međimurju, Podravini i na Slavonskom Gorju ima na milijune mrtvih. Ratari nisu svjesni da bez pčela nema ni njihovog uroda.

Samo u pčelinjaku kod Preloga mrtvo je deset košnica; 700.000 pčela odletjelo je umrijeti. "One su otišle još dalje jer pčela je kamikaza - ne umire doma, ona ide daleko umrijeti. Neće umrijeti doma, ako može negdje otići", rekao je pčelar za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine usmrćeno je 57 milijuna pčela, a krivac nije nikad odgovarao. Državni inspektorat trenutno provodi istragu kako bi se utvrdio točan uzrok pomoru pčela.

'Nešto se događa po poljima'

"Izgleda da se nešto događa po poljima. Nitko ne zna što, dok se ne utvrdi situacija", rekao je Nervin Grabant, pčelar iz Preloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo velike štete od uginuća pčela letačica koje su, pošpricane i ubijene, ostale na poljoprivrednim površinama", rekao je Zdenko Radiković iz Svetog križa. "Neki ratari špricaju polja usred bijela dana. Trebalo bi špricati dva tjedna prije cvatnje, međutim oni kasne i špricaju kad već dio repice počne cvasti", dodao je.

Dosad su pčelari izbjegavali javne istupe kako ne bi izgubili kupce, jer nije svejedno kupuje li se nešto što sadrži insekticid, no govore kako više nemaju što izgubiti. "Stvar je u tome da ljudi neće moći više ništa kupiti jer mi nećemo imati meda", rekao je pčelar Grabant. Obistini li se taj scenarij, neće biti ni repice, ni ratara, ni pčelara, ali ni znanstvenika koji su izračunali da četiri godine nakon pčela umire čovječanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo