'Pomilovanje Rimca ostavit će u javnosti mučan dojam'

21.1.2010.
10:57
VOYO logo

Naime, mišljenje Ministarstva pravosuđa u postupku predsjedničkog pomilovanja jest važno ali nije obavezujuće, a Jutarnji list saznaje da su Komisiji izneseni argumenti protiv pomilovanja.

Predstavnica Ministarstva pravosuđa pred Komisijom je detaljno iznijela razloge zbog kojih Siniša Rimac nipošto nije osoba koju treba pomilovati, a glavni se njen prigovor odnosio upravo na mučan dojam koji će Rimčevo pomilovanje ostaviti u javnosti. Hrvatski pravni sustav je Rimca i ostale pripadnike Merčepove skupine, sudionike jednog od najstravičnijih ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane likvidacijom zagrebačke obitelji Zec, već jednom obilato pomilovao oslobodivši ih odgovornosti za taj stravičan zločin zbog "proceduralnog propusta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peteročlana predsjednikova Komisija za pomilovanje ipak se oglušila o argumente matičnog ministarstva i jednoglasno donijela odluku da je Rimac zaslužio da mu se kazna za ubojstvo Aleksandra Saše Antića u Pakračkoj Poljani s osam smanji na sedam godina. Predsjednik Stjepan Mesić je odluku svoje komisije prihvatio.

Mesićevo pomilovanje Rimca izazvalo je i reakcije u Srbiji. Srbijanski predsjednik Boris Tadić gestu pomilovanja je nazvao anticivilizacijskom. Mesić je pak izjavio da uvijek slijedi preporuke Komisije, a argumentirao je i da se Tadić nije oglasio kad je pomilovanja potpisao za Srbe osuđene za ratni zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001100467006 arti-201001100421006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo