POLITOLOG PREDVIĐA POTENCIJALNU PAT POZICIJU NAKON IZBORA: / 'SDP bi zbog ovoga mogao profitirati, a Škoro? On ima veliki problem'

Image
Foto: Matija Habljak / PIXSELL

'Ako nakon izbora bude pat situacija, tada je mudrije ne ići na nove izbore koji bi dodatno isprovocirali frustraciju birača i natjerali ih na apstinenciju pa ne bi došlo do velikog pomaka',

17.6.2020.
11:54
Matija Habljak / PIXSELL
VOYO logo

Politolog, prof. dr. Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, smatra da će nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskom saboru biti desetak ili više stranaka, pogotovo stoga što na izbore idu mahom koalicijske liste.

"Moja pretpostavka je da ćemo tek taj ponedjeljak nakon izbora vidjeti što je sve na stolu, odnosno kako ući u neke postizborne pregovore", rekao je Raos u emisiji Studio 4 na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANALITIČARI O IZBORIMA: /

'Plenkoviću je jedan čovjek zadao veći udarac od svih afera; Bernardićeve liste? 'To je jedna vrsta ziherunga'

Image
ANALITIČARI O IZBORIMA: /

'Plenkoviću je jedan čovjek zadao veći udarac od svih afera; Bernardićeve liste? 'To je jedna vrsta ziherunga'

Birači ne kažnjavaju korumpirane političare

On kaže kako smo 2015. godine ušli u razdoblje neizvjesnog političkog natjecanja u kojemu slabi uloga HDZ-a i SDP-a kao stožernih stranaka. Istaknuo je da birači ne glasaju samo po programima, već i po privrženosti nekoj opciji, odnosno identifikaciji. Često glasuju kao njihove obitelji, okolina, ali i po interesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je kako istraživanja pokazuju da hrvatski birači definitivno vide korupciju kao problem, ali da ne kažnjavaju korumpirane političare, pogotovo na lokalnoj razini, već rade razliku između "svojih" i "njihovih".

"Oni koji su nam ideološki bliski, njima ćemo oprostiti neke stvari. To će se vidjeti i na ovim izborima", smatra Raos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škorinoj opciji prijeti sudbina Živog zida i Mosta

Zbog podjela na desnici, kaže, djelomično će profitirati SDP. Veliki problem Miroslava Škore vidi u njegovoj vrlo heterogenoj opciji koju će trebati okrupniti u jedan saborski klub kako mu se ne bi dogodilo ono što je zadesilo Živi zid i Most.

Što se tiče velike koalicije, Raos kaže da je to tradicija političkih sustava u Njemačkoj i Austriji gdje sve stranke ulaze u parlament kako bi sudjelovale u vlasti i imaju imperativ da od vlasti ne smiju bježati. U slučaju Hrvatske, Raos je dao usporedbu s Italijom gdje su velike koalicije bile kratkotrajnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nakon izbora bude pat situacija, kaže, tada je mudrije ne ići na nove izbore koji bi dodatno isprovocirali frustraciju birača i natjerali ih na apstinenciju pa ne bi došlo do velikog pomaka.

'Velika koalicija ima smisla kao privremeno rješenje'

"Tu ona velika koalicija ima smisla, ali kao privremeno rješenje gdje se onda dogovorite oko samo vrlo uskog programa na godinu dana, i kažete - riješit ćemo to, to i to", rekao je Raos u HRT-ovu Studiju 4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva vlada, dodaje, mora biti tehnokratska, nestranačka. A prava velika koalicija podrazumijevala bi pola HDZ-ovih i pola SDP-ovih ministara te da netko iz te opcije bude premijer. Raos kaže da je vjerojatnija situacija koja bi više podsjećala na vladu Tihomira Oreškovića, koja je imala problem što je on navodno bio neovisan, ali je zapravo bio vezanih ruku.

Ako buduća vlada bude ovisila o tankoj većini u Saboru, s podrškom malog broja birača zbog moguće male izlaznosti, bit će joj teško provoditi bolne rezove i velike reforme - smatra Raos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo