POLITIKA NIJE NAUDILA TURIZMU: / Sve više turista iz Srbije dolazi na odmor u Hrvatsku, troše više i od Nijemaca

Image
Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Većina gostiju iz Srbije posjećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su im Rovinj, Zagreb i Pula, a u prosjeku troše 95,03 eura dnevno

8.8.2018.
16:31
Petar Glebov / PIXSELL
VOYO logo

Zategnuti politički odnosi Hrvatske i Srbije nisu se odrazili na dolazak srpskih turista na hrvatski Jadran. Prema pokazateljima sustava eVisitor, tijekom prvih sedam mjeseci zabilježeno je 97.487 dolazaka te 599.035 noćenja s tržišta Srbije, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porast od 12 posto u dolascima te gotovo 20 posto u noćenjima, piše Novi list.

Većina gostiju iz Srbije posjećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su im Rovinj, Zagreb i Pula. Borave li u hotelima, najčešće je to u Zagrebu, Opatiji i Rovinju, a ako se odluče za autokamp najčešće biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar. U privatnom smještaju gosti iz Srbije najčešće odsjedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici. Gotovo 45 posto noćenja s tržišta Srbije ostvaruje se u nekomercijalnom segmentu. Riječ je o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJVEĆA SRPSKA INVESTICIJA U HRVATSKOJ: /

Ovdje je najluksuznija plaža na Jadranu, a noćenje košta i do 8000 eura

Image
NAJVEĆA SRPSKA INVESTICIJA U HRVATSKOJ: /

Ovdje je najluksuznija plaža na Jadranu, a noćenje košta i do 8000 eura

Dnevno troše 30 eura više od Nijemaca

Podaci dobiveni u istraživanju TOMAS ljeto 2017. pokazauju da s tržišta Srbije dominiraju turisti s mjesečnim primanjima između 1.500 i 2.000 eura - njih je gotovo trećina. Gotovo 50 posto turista iz Srbije Hrvatsku posjećuje samo s partnerom, a 32,7 posto s članovima obitelji. Glavni motivi dolaska u Hrvatsku su pasivni odmor (69,1 posto), uživanje u gastronomiji i piću (36,2 posto), zabava (33,6 posto) te nova iskustva (33,2 posto).

Novi list piše kako ugostiteljski djelatnici rado ističu goste iz Srbije kao jedne od najboljih koji za dobru hranu i vino ne pitaju koliko košta. To dokazuju i podaci o potrošnji na odmoru, prema kojima Srbi u Hrvatskoj u prosjeku troše 95,03 eura dnevno, što je više od prosjeka ovim istraživanjem obuhvaćenih dvadesetak tržišta, a koje iznosi 78,77 eura. Za usporedbu, lanjsko istraživanje Hrvatske gospodarske komore pokazalo je da Nijemci na Jadranu dnevno potroše 65 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Festival se održava u predivnom, suncu osunčanom Rovinju, u jedinstvenoj staroj tvornici duhana

I Hrvati sve češće odlaze u Srbiju

Nadalje, iz istraživanja TOMAS vidi se da najviše turista iz Srbije posjećuje Hrvatsku već šest i više puta (35,7 posto), a glavni izvor informacija vezanih uz posjet Hrvatskoj su im prijašnji posjeti (37,1 posto), internet (30,2 posto) te preporuke rodbine i prijatelja (22,9 posto). Smještaj najčešće rezerviraju jedan do četiri tjedna prije dolaska u Hrvatsku, a uglavnom dolaze cestovnim putem. Inače, omiljena odredišta srbijanskih turista ljeti su i dalje Grčka i Crna Gora.

Nikolina Frklić, rukovoditeljica marketinga i korporativnih komunikacija u turističkoj agenciji Atlas kaže da dio platežno sposobnijih i mlađih gostiju iz Srbije koji često automobilom obilaze obalu, a nerijetko biraju otoke poput Brača i Hvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na internetskim forumima, piše Novi list, sve manje se raspravlja o sigurnosti srpskih turista u Hrvatskoj,a sve više o cijenama te činjenici da je Hrvatska Srbima postala preskupa u odnosu na neke druge zemlje. S druge strane, zadnjih godina i sve više Hrvata odlazi u Srbiju koju je lani posjetilo više od 80 tisuća hrvatskih građana. Motivi su uglavnom poslovni i turistički, pa je i potrošnja znatno veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo