komentar zorana šprajca / Politički računi HDZ-a, SDP-a i Mosta: zabavno ih je gledati kako se valjaju u vlastitom blatu

Pravi se politički obračuni ne vode između političkih protivnika, nego unutar njih samih. Što i nije neki naš problem, ali je zabavno gledati kako se valjaju u vlastitom blatu

Zoran Šprajc

20.7.2016.
22:40
VOYO logo

Šamaranje računima iz vile Costabella danas je došlo na novu razinu. MUP je svakome tko je pitao, dao na uvid račune za catering, hranu, piće i smještaj domaćih i stranih štićenih osoba koje su boravile u vili Costabella posljednjih godina. S datumom troška, ali bez imena.  

Image
rastrošni političari /

AKD pokazao račune za Costabellu: novac hrvatskih građana se trošio na hranu, piće, pranje, peglanje, cvijeće...

Image
rastrošni političari /

AKD pokazao račune za Costabellu: novac hrvatskih građana se trošio na hranu, piće, pranje, peglanje, cvijeće...

Slavodobitnik svih računa je tehnički premijer Tihomir Orešković u čijem je mandatu u šest mjeseci potrošeno 107 tisuća kuna. Dakako nije to sam pojeo i popio, računi se odnose na peteročalanu obitelj, goste, osiguranje i druge uzvanike.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći pojedinačni račun je 63 tisuće kuna za dva tjedna krajem lipnja kada su obitelj Tihomira Oreškovića, supruga i dvoje djece  ondje neprekidno boravili i jeli i pili na državni račun, a premijer je to isto s njima radio, ali samo vikendom. 

Najveći ukupni troškovi napravljeni su prošle godine, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kada se iznosi cateringa penju na gotovo 220 tisuća kuna, ali iz SDP-a su već demantirali da je obitelj Milanović ondje boravila i priopćili da gospođa Milanović na ljetovanju sama kuha. A znamo već da joj je specijalitet crni kruh, tako da nije čudo da se Zoran Milanović nakon ljetovanja silno veseli zagrebačkim restoranima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na većini računa nije navedeno tko ih je točno napravio, osim da su gosti MUP-a, Vlade ili protkola.  

Najveći pojedinačni račun je također iz mandata Zorana Milanovića, ali on s njim nema veze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, za troškove trodnevnog boravka delegacije iračke specijalne policije u jednom opatijskom hotelu 2013. potrošeno je 97.900  kuna. 

Ni u samoj Costabelli gosti nisu bili žedni, pa je tako MUP objavio kako je u lipnju 2014. za neke goste naručeno 12 boca votke. To je valjda bila delegacija ruske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ovi računi dakako nisu ugledali svjetlo dana jer se netko u MUP-u dosjetio tranparentnosti i otvorenosti prema medijima, nego naravno iz pragmatične političke potrebe. 

Računi iz Mostovog ministarstva počeli su po medijima kolati još prije desetak dana, ali samo oni za 2014. i 2015. kako bi se uoči izbora malo pokazala rastrošnost prijašnje SDP-ove Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali netko je onda počeo čeprkati i po računima iz 2016. pa smo došli do toga da je najrastrošniji ispao upravo premijer Mosta i aktualne vlade i to osobno, on i njegova obitelj. 

Zadnja informacija koju po tom pitanju imamo jest da je direktorica AKD-a, koji inače plaća sve te račune, ovaj zadnji račun od 60.000 kuna, koji su potrošili premijer i obitelj, odbila potpisati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali dok su si u Mostu pucali u nogu nesretnim slučajem zbog nespretnog rukovanja oružjem, u HDZ-u si to isto rade, ali zbog međusobnih obračuna u vrhu stranke. A u SDP-u se ubijaju zbog neraščišćenih računa iz prošlosti.

Dakle, pravi se politički obračuni ne vode između političkih protivnika nego unutar njih samih. Što i nije neki naš problem, ali je zabavno gledati kako se valjaju u vlastitom blatu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer koja će imalo ozbiljnija firma nakon afere s PPD-om ikad više posuditi novce HDZ-u. Koji mu sad za kampanju nasušno trebaju. Začas bi mogli osvanuti na naslovnici ako recimo Vaso Tomi uzme sladoled pa se Tomo naljuti i učiteljici cinka Vasu.

Teško je zamisliti i klijenta koji će poželjeti posao sa stranačkom PR agencijom, koja nakon što ostane bez stranke u ime druge stranke i sebe i sve svoje stranke razvlači po DORH-u i po novinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše u tim samoubilačkim obračunima malo je nezgodno što MUP objavljuje podatke o tome što su kada i gdje jele i pile štićene osobe upravo jer su to - štićene osobe.

Ako recimo ona delegacija iračke specijalne policije za koju je MUP objavio gdje je bila i koliko je jela i pila, ikad više dođe u posjet svojim brbljavim hrvatskim kolegama, ljudi će vjerojatno radije spavati na klupi u parku nego u hotelu i piti vodu, a ne votku.

Da ne bi opet evo osvanuli u nekoj hrvatskoj TV emisiji. Koju naravno gledaju i njihovi šefovi u Bagdadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je eto hrvatska politička elita danas. Gomila osvetoljubljivih, ali šlampavih i nesposobnih egomanijaka.  

Zato je samo čudu čudesnome ravan dolazak IBM-a u Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču