POLITIČARIMA SU SADA PUNA USTA BLISTAVIH OBEĆANJA, ALI ŠTO MISLE HRVATI? / Treba li nam doista nacionalni stadion?

Image
Foto: PIXSELL

"U budućnosti moramo pronaći dugoročno rješenje za jedan nacionalni nogometni stadion.

19.7.2018.
14:44
PIXSELL
VOYO logo

Ogromni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji očekivano je iznova otvorio pitanje izgradnje nacionalnog nogometnog stadiona gdje bi reprezentacija igrala utakmice. U prilog tomu govori dodatno zacementirani kult reprezentacije, što se naročito vidjelo na spektakularnom dočeku 'Vatrenih' u Zagrebu, ali i činjenica da je nekoliko puta obnavljan, a nikad posve obnovljen stadion u Maksimiru ostao ružno i zastarjelo zdanje.

Betonska grdosija Maksimira već je progutala oko stotinu milijuna eura (brojkom: 100.000.000,00!) što je svota s kojom bi racionalniji i bogatiji narodi ne obnovili jedan prastari nego izgradili dva nova stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JE LI PREMIJERA MALO PONIJELA NAVIJAČKA GROZNICA? /

Andrej Plenković obećao nacionalni nogometni stadion

Image
JE LI PREMIJERA MALO PONIJELA NAVIJAČKA GROZNICA? /

Andrej Plenković obećao nacionalni nogometni stadion

Plenković smatra da reprezentacija to zaslužuje

Uoči prošlonedjeljnog finala SP-a u Moskvi, na prekrasnom stadionu Lužnjiki, nadležni domaći političari počeli su na valu nogometne euforije najavljivati gradnju nacionalnog nogometnog stadiona. Neki su pritom bili realniji, drugi nabrijaniji, no svi jedinstveni u stavu da takav stadion treba graditi. Na sjednici Vlade održanoj dan nakon pobjede nad Engleskom u polufinalu SP-a prošle srijede, premijer Andrej Plenković "zaskočio" je kolege i javnost najavom projekta nacionalnog nogometnog stadiona.

"U budućnosti moramo pronaći dugoročno rješenje za jedan nacionalni nogometni stadion. Hrvatska reprezentacija to zaslužuje”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana kasnije u priču se uključio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji silno voli uvjeravati da ima rješenja za sve i kojemu je ladica stola u uredu puna fantastičnih, a još neostvarenih projekata. Ovoga puta iz nje je izvukao projekt iz 2008. godine "Plavi vulkan" arhitekta Hrvoja Njirića. Riječ je o projektu nacionalnog stadiona i Doma hrvatskog nogometa, zamišljen da bude izgrađen na zagrebačkoj Kajzerici.

Bandić ne želi biti rastrošan kao Putin

Bandić je javnosti ponudio i nekoliko konkretnih brojki o kapacitetu (35.000 sjedalica) i cijeni (120 milijuna eura) koje je otprilike onolika s koliko se gotovo dva desetljeća krpao stadion u Maksimiru. Zagrebački gradonačelnik iskoristio je priliku da se stavi u istu rečenicu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i pritom ispadne umjereniji i štedljiviji od ruskog vođe koji nije štedio rubalja za gradnju i obnovu monumentalnih zdanja namijenjenih odigravanju utakmica Svjetskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću graditi stadione kao Putin od 400, 500 milijuna eura. Mi nismo Rusija iako njega poštujem kao predsjednika i sjajno je organizirao prvenstvo", kazao je Bandić pa pripomenuo da bi Grad Zagreb financirao 70 posto projekta, a Vlada i Hrvatski nogometni savez preostalio dio.

Na pitanje zašto se taj projekt star deset godina izvlači baš sada, Bandić je uzvratio da je "kucnuo čas" i da "nema boljeg tajminga nego sada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Projekt Hrvatskog nogometnog doma i nacionalnog stadiona 'Plavi vulkan' (foto: Goran Stanzl / PIXSELL)

Jedan Marić kaže da "mora biti novca"

Potom se u lobiranju za gradnju stadiona, možda čak i najrezolutnije, pridružio ministar državne imovine i bivši nogometni sudac Goran Marić. On uopće ne dvoji oko toga da je nacionalni nogometni stadion nasušna potreba te investicija za koju po svaku cijenu treba biti novca i realizirati je čim prije.

"Mora biti novca. Država potroši na mnoge stvari, često i nepotrebne. Samo malo racionalizacije i sve se to može financirati’, kazao je ministar Goran Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, i njegov mlađi prezimenjak u Vladi, Zdravko, ministar koji drži ključ državne blagajne, podržao je inicijativu za gradnju nacionalnog nogometnog stadiona.

Drugi Marić kaže: "Raspravljat ćemo"

Od sve četvorice spomenutih, ministar financija po ovom pitanju, čini se, najčvršće stoji na tlu iako se deklarirao kao sportski fanatik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao dužnosniku u Vladi nije na meni da promišljam o izgradnji nogometnog stadiona. No, ja sam veliki sportski fanatik i mislim da je nešto toga tipa dobro, ali treba voditi brigu o poslovnoj i financijskoj održivosti, te o ulaganju u ukupnu sportsku infrastrukturu. (...) U okviru mogućnosti takvih kakve jesu, trebaju se odrediti prioriteti. To je naša odgovornost kao Vlade, da prepoznamo koje su stvari prioritetne i gdje treba staviti naglasak. Imamo zdrav temelj za raspravu i za donošenje nekih konkretnih odluka, ne samo na valu ovih dobrih uspjeha, nego općenito", izjavio je jučer ministar financija.

A sada mi pitamo vas što mislite o ideji izgradnje nacionalnog stadiona koji bi, po svemu sudeći, bio izgrađen u Zagrebu, najvjerojatnije na Kajzerici, moguće i na mjestu sadašnjeg Hipodroma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo