'heroina' / Političari se opraštaju od doktorice Bosanac. 'Postala je simbol obrane i otpora Vukovara'

Image
Foto: MORH

Doktorica Bosanac preminula je u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti

21.3.2022.
13:25
MORH
VOYO logo

"Posebno ćemo ju pamtiti po dugogodišnjem stručnom medicinskom radu i neumornoj brizi za najranjivije, napose tijekom Domovinskog rata kada su u Vukovarskoj bolnici, koju je predvodila i u tim sudbonosnim danima, liječeni i operirani brojni ranjeni hrvatski branitelji i civili", na ovaj način predsjednik Vlade, Andrej Plenković započeo je pismo u čast dr. Vesne Bosanac, ravnateljice vukovarske bolnice za vrijeme rata koja je u ponedjeljak preminula u vukovarskoj memorijalnoj bolnici.

"Zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika dr. Bosanac postala je simbol obrane i otpora Vukovara. U zajedničkoj suradnji s dr. Bosanac, hrvatska Vlada je preuzela osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom, proglasivši je Nacionalnom memorijalnom bolnicom. U svojoj bolnici dr. Bosanac ostala je raditi do umirovljenja, a za svoj rad i doprinos obrani zemlje odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske te Poveljom Republike Hrvatske.

Požrtvovnost i hrabrost Vesne Bosanac, kao i njezin nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske te izgradnji i snaženju hrvatskog zdravstvenog sustava, ostaju nam u trajnom sjećanju", zaključio je premijer.

Image
ODLAZAK LEGENDARNE VUKOVARKE /

Vesna Bosanac svoj je život posvetila vukovarskoj bolnici u kojoj je i dočekala slom grada i iz koje je odvedena u zatočeništvo

Image
ODLAZAK LEGENDARNE VUKOVARKE /

Vesna Bosanac svoj je život posvetila vukovarskoj bolnici u kojoj je i dočekala slom grada i iz koje je odvedena u zatočeništvo

S druge strane, od doktorice su se pozdravili i drugi političari. Ministarstvo obrane podijelilo je fotografiju ministra Maria Banožića i doktorice Bosanac te navelo: "Bez obzira na neumitnost vremena koje prolazi, bez obzira na realnosti na koje ne pristajemo, ostaje praznina. Ona je još veća kada nas napusti ljudska veličina, hrvatska heroina, naša doktorica Vesna Bosanac. Hvala Vam na svemu draga doktorice Bosanac! Počivajte u miru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasili su se i iz Mosta. "Posljednje zbogom legendarnoj ratnoj ravnateljici vukovarske bolnice, heroini Domovinskoga rata, koju ćemo zauvijek pamtiti i poštovati. Poštovana doktorice, hrabra i plemenita, počivala u miru Božjem", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov eurozastupnik Predrag Matić ističe: "S velikom tugom primio sam vijest da je preminula legendarna doktorica Vesna Bosanac. Bila je velika čast biti njen suvremenik i neka joj je laka hrvatska gruda koju je toliko voljela. Hvala joj na svemu i nikada je nećemo zaboraviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo