kao u csi-ju /

Policija zakoračila u 21. stoljeće: dobili novi informacijski sustav u koji je uloženo milijun eura

Toliko hvaljena policija u izbjegličkoj krizi zakoračila je u 21 stoljeće. Novi informacijski sustav kao u CSI-ju, kamere na odorama i tabletima - samo su dio novina

5.10.2015.
18:41
VOYO logo

Kroz projekt e-policija nabavljeno je i 50 tableta. U svakom trenutku policiji su dostupni zakoni i pravilnici, aplikacija za prevođenje. Umjesto u postaji, administrativni poslovi - obavljat će se na terenu, brže i lakše.

"S jedne strane znači zaštitu građana od neprimjerenog, brutalnog ili neprofesionalnog policijskog postupanja, ali s druge strane i zaštitu policijskog službenika od pritužbi građana koje bi bile neutemeljene", rekao je Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mora se znači kad na intervenciju dođete, vi upisujete znači podatke u blokić, pojednostavljuje jer ne morate više pisati dojavu, ta dojava kasnije ne mora ići na nekakav prijepis", pojasnio je Željko Peršin, kontakt policajaca II. policijske postaje Zagreb.

I ovo je novo! U nekoliko sekundi - geolokacija se pokazuje na video ekranu Operativnog komunikacijskog centra. Tu je i raspored svih patrola - od kojih na teren kreće najbliža. Samo jedna od mogućnosti novog informacijskog sustava za sada uvedenog u Zagrebu, Splitu i Rijeci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brže će se procjenjivati informacije, brže i kvalitetnije će se donosit odluke i upravljati s policijskim snagama na terenu, a time i onda pružati zaštitu građanima", tvrdi Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova.

Za nekoliko dana trebala bi biti predstavljena i nova aplikacija e-dojava.

"Dajemo mogućnost da video porukom se prijavi događaj policija. Da se bez osobnog izlaganja, bez da morate razgovarati s policijom, samo sa snimkom pošaljete dojavu u policijski centar", rekao je Borovec.

U sve ove novine dosad je uloženo oko milijun eura. Nakon testne faze trebale bi zaživjeti u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo