VELIKI BROJ PREVARA / Policija upozorava građane: Predstavila se kao bankarica i ukrala novac, obratite pažnju na ove znakove

Image
Foto: Shutterstock

Policija savjetuje građanima da budu oprezni te da ne ustupaju bankovne kartice i osobne podatke drugim, nepoznatim i neovlaštenim osobama, kako bi izbjegli slične situacije

14.12.2023.
16:45
Shutterstock
VOYO logo

Novi niz prevara natjerao je policiju da građanima ponovno pošalje važno upozorenje. U srijedu 13. prosinca, prijavila je 86-godišnja hrvatska državljanka, kako ju je telefonom nazvala nepoznata ženska osoba koja se predstavila kao djelatnica banke i zatražila od nje da sa bankovnog računa podigne novac i uruči ga njoj, a da to učini zbog određene provjere novca. Potom je 86-godišnjakinja podigla novce s računa i predala ih nepoznatoj ženskoj osobi, odnosno lažnoj djelatnici banke s kojom se sastala u Mariji Bistrici, piše N1.

Iz policije podsjećaju da prevaranti gotovo svakodnevno mijenjaju načine na koje će iskoristiti povjerenje žrtava. U svojim prijevarama često telefonskim putem kontaktiraju osobe starije životne dobi lažno se predstavljajući kao zaposlenici određenih državnih i sl. institucija, npr. banka, mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, porezne uprave, policije, organizacija crvenog križa i dr., na koji način zadobiju njihovo povjerenje te najave svoj dolazak na njihovu adresu stanovanja radi potreba zamjene novčanih sredstava zbog nekih izmišljenih razloga kao što su stare novčanice, vještačenje novčanica ili slično, te ih taj način potaknu da im prilikom njihovog dolaska na adresu stanovanja u povjerenju predaju svoja novčana sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANKA POSLALA UPOZORENJE /

Sve je više prevaranata: 'Nikome ne odajte ove podatke, oni nisu potrebni za plaćanje!'

Image
BANKA POSLALA UPOZORENJE /

Sve je više prevaranata: 'Nikome ne odajte ove podatke, oni nisu potrebni za plaćanje!'

Policija savjetuje građanima da budu oprezni te da ne ustupaju bankovne kartice i osobne podatke drugim, nepoznatim i neovlaštenim osobama, kako bi izbjegli slične situacije. Također, iz policije apeliraju i na osobe koje brinu o svojim starijima da ih upozore na modalitete prijevara te da im daju jasne upute da nikome ne daju vlastita novčana sredstva, bankovne kartice ili osobe podatke na adresi stanovanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Naizgled dobra prilika, a na koncu prevara

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo