Policija: Prosvjednici su nas namučili kao nitko nikad

Na jednom kontejneru, u trenutku dolaska policije, spavalo je pet prosvjednika.

11.2.2010.
17:57
VOYO logo

arti-201002110180006Policija je na izvanrednoj konferenciji za medije prikazala 20-minutnu snimku na kojoj je prikazana sva muka interventnih policajaca koji su noćas skidali prosvjednike s kontejnera u Varšavskoj ulici, ali i vadili ih iz istih. Priznaju da su se namučili, iako su aktivisti isključivo pružali pasivan otpor.

"Bilo je to izuzetno složeno i nezgodno postupanje, kakvo do sada nismo imali, ali uz puno pažnje i s ciljem da nitko ne zadobije nikakvu povredu", kazao je načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Dubravko Teur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002110004006Naime, policija je nakon upozorenja komunalnog redara prosvjednicima da sami odu, morala primijeniti silu razmjernu pasivnom otporu. Na jednom kontejneru, u trenutku dolaska policije, spavalo je pet prosvjednika. Ruke su im međusobno bile vezane lancima unutar metalnih cijevi, zbog čega im je trebalo puno vremena i energije da ih skinu s vrha kontejnera. Vatrogasci su prerezali cijevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sredstva prisile primijenjena su nad pet osoba koje su se nalazile na kontejneru, 12 osoba u kontejneru i 6 osoba koje su pokušavale ući u prostor gdje se odvijala asistencija komunalnim redarima", naveo je načelnik zagrebačkih "prašinara".

arti-201002110436006Protiv pet osoba podnesene su kaznene prijave - jedna zbog vrijeđanja policajca u službenim prostorijama policije na Zrinjevcu, dok su četiri osobe prijavljene zbog ometanja tijeka asistencije, odnosno zbog kršenja javnog reda i mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teur je naglasio kako se policija začudila činjenicom da je čak devet osoba od 23 privedene prijavljeno na adresama izvan Zagreba, odnosno s prebivalištima u Medulinu, Sinju, Jelsi, Primoštenu, Zaprešiću...

Zašto su konja nasjeckali onako sitno?

Upitali smo Teura zašto je trojanski konj baš morao biti sasjeckan na tako sitne daščice, s obzirom da je akcija lomljenja drvene statue izgledala kao (simboličko) iživljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu ga mogli izgurati otamo. Ako je bila procjena da se to nije moglo drugačije učiniti, onda je to moralo biti tako", izjavio je Teur. U konju nije bilo nikoga, potvrdio je te dodao kako je drugi kontejner također bio prazan.

Prvi puta odbili intervenirati

Pojasnio je kako je policija djelovala tek noćas zato što su 5. veljače, kada su kontejneri dotegljeni, imali samo usmeni zahtjev komunalnog redara da se on makne o trošku prosvjednika. Odbili su ga. Tek 8. veljače došao je novi zahtjev kojemu je bilo priloženo rješenje Gradskog ureda za komunalne poslove u kojemu se policija moli za asistenciju, jer stanoviti B.I. to nije učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećao je da će se pozabaviti činjenicom da su pojedine prosvjednike policajci odvlačili u marice okrenute naglavačke. Što se, pak, tiče naguravanja, točnije guranja prosvjednika izvan policijske linije koje je zabilježeno na snimkama emitiranim na portalu net.hr, kazao je da su pokušavali spriječiti panične reakcije promatrača.

Jedna osoba vikala 'Nemojte me tući', pa morali udaljiti uspaničene promatrače

"Kada smo unosili osobe u marice, jedna je vikala 'Nemojte me tući', a bila je već u marici. Građani koji ne vide što događanja, mogu imati drukčiju percepciju", odgovorio je dodajući da se svi mogu uvjeriti da nikakvo nasilje nije bilo posrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgnuo je optužbe koje su se pojavile u medijima da je su mobilni telefoni prosvjednika bili prisluškivani, kao i primjedbe da uhićeni nisu mogli sa sobom ponijeti sve stvari: "Ako je nešto ostalo u kontejnerima, vratit će im se".

Prethodni članci:

arti-201002100467006 arti-201002110090006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo