UKUPNO - 26 PREKRŠAJA / Kažnjeni antimaskeri pred školom u Krapinskim toplicama: Policija objavila zbog čega ih je sve sankcionirala

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Policija je utvrdila jedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem, pet prekršaja zbog neprijavljenog javnog okupljanja na mjestu gdje je to zabranjeno (školska ustanova), sedam prekršaja zbog nenošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru i 13 prekršaja radi odbijanja davanja osobne iskaznice na uvid na traženje službene osobe

15.9.2021.
14:41
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Krapinsko-zagorska policija sankcionirala je osmero osoba zbog 26 počinjenih prekršaja tijekom okupljanja ispred škole u Krapinskim Toplicama kojim su se protivili nošenju maski djece u školi.

Policija je utvrdila jedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem, pet prekršaja zbog neprijavljenog javnog okupljanja na mjestu gdje je to zabranjeno (školska ustanova), sedam prekršaja zbog nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i 13 prekršaja radi odbijanja davanja osobne iskaznice na uvid na traženje službene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazočni zbog okupljanja

Također, policija je u srijedu priopćila da je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdila kako su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu su, s obzirom na to da dijete nije prekršajno odgovorno, dopisom obavijestili nadležni Centar za socijalnu skrb.

U policiji kažu da se posljednjih nekoliko dana pred školom okupljalo nekoliko osoba suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija tamo bila nazočna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je okupljanje u blizini školskih objekata u suprotnosti sa Zakonom o javnom okupljanju, policajci su, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole, kažu u policiji.

Image
SVI U ŠKOLI SU UZNEMIRENI /

Kako riješiti situaciju s antimaskerima u Krapinskim Toplicama? Pravobraniteljica: 'Razgovarala sam s dječakom...'

Image
SVI U ŠKOLI SU UZNEMIRENI /

Kako riješiti situaciju s antimaskerima u Krapinskim Toplicama? Pravobraniteljica: 'Razgovarala sam s dječakom...'

Ističu da su, kako se okupljanje događalo u blizini odgojno-obrazovne ustanove, izuzetno obazrivo postupali prema okupljenima, prije svega pazeći na dobrobit djece, odnosno učenika kako ih ne bi izlagali stresnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje se provodi istraga

Upravo iz tog razloga, navode, policija je snimala i fotografirala okupljanje te su se i na taj način utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja.

Napominju kako i dalje provode kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano uz okupljanje osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se utvrde elementi protupravnih ponašanja bilo koje osobe, odnosno sudionika okupljanja, iz policije najavljuju da će podnijeti prijave nadležnim tijelima.

Podsjećaju da su za sigurnost školskih ustanova odgovorni osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave te jedinica područne (regionalne) samouprave, dok policija na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, odnosno odgovornih osoba škole, dolazi na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imajući na umu dobrobit djece, policijski službenici kontinuirano su u kontaktu sa školama, ali i sa svim ostalim relevantnim institucijama kako bi se sve mjere i radnje provodile u cilju zaštite djece", zaključuju u u krapinsko-zagorskoj policiji.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo