POLICAJCI POSTAJU e-POLICAJCI: / Dobivaju pametne naljepnice, kamere i tablete

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Djelatnici MUP-a proteklih su dana na svojim identifikacijskim karticama dobili pametne naljepnice, tzv.

24.9.2015.
11:06
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Uz pomoć e-stickera u ministarstvu će se u svakom trenutku znati što koji djelatnik umnožava i za koje potrebe, pa više neće biti mogućnosti da se neki dokumenti kopiraju bez znanja nadređenih.

Naljepnica otkriva sve što rade

MUP-ova pametna naljepnica radi na sličnom principu kao i bankovni e-stickeri kojima se može plaćati na POS uređajima. Čim netko aktivira e-sticker koji je povezan s kompletnim sustavom mogu se vidjeti sve transakcije, u ovom slučaju sve radnje koje obavlja nositelj identifikacijske MUP-ove kartice s elektronskom naljepnicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nisu jedine novosti u MUP-u koji će, kako Hina neslužbeno doznaje, u ponedjeljak u Zagrebu predstaviti svoj novi pilot projekt e-policija koji bi morao zaživjeti već početkom listopada prvo u zagrebačkoj policijskoj upravi, a zatim i u splitsko-dalmatinskoj, primorsko-goranskoj i osječko-baranjskoj.

Image
MODERNIZACIJA SUSTAVA: /

Policajci će nositi tablete i kamere kojima će snimati postupanja

Image
MODERNIZACIJA SUSTAVA: /

Policajci će nositi tablete i kamere kojima će snimati postupanja

Pištolj, pendrek i ... tablet

Novost je da će policija na odorama imati kamere koje će snimati njihova postupanja prema građanima, a snimku će za slučaj bilo kakve sporne situacije tri mjeseca čuvati u arhivi. Građane kojima prilaze i s njima započinju razgovor pritom će morati upozoriti da se razgovor snima kamerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kamere na uniformi policajci će na teren ubuduće nositi tablete koji će biti povezani sa sustavom. U njih će odmah moći unositi potrebne podatke koji će ulaziti u sustav koji će na taj način postati ažurniji nego do sada. Uz unošenje u sustav policija će pomoću tableta moći obavljati razne provjere osoba i vozila.

Pilot-projekt za 5 milijuna kuna

Građani će zahvaljujući novom pilot projektu e-policija u budućnosti imati priliku snimiti neko kazneno djelo i to odmah pomoću aplikacije poslati policiji čiji će djelatnici u najbližem operativno-komunikacijskom centru istog trenutka moći vidjeti fotografiju ili snimku te reagirati u pravo vrijeme i uhititi počinitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je u taj pilot projekt, za kojega se neslužbeno govori da mu je idejni začetnik zamjenik ministra policije Evelin Tonković, uložilo pet milijuna kuna. Za potrebe pilot projekta su kupili 200 kamera i 50 sustava e-policija.

Centralno upravljanje aktivnostima

Pilot projekt e-policija je informacijski sustav za centralno upravljanje policijskim aktivnostima. Osigurava podršku poslovnim procesima policije u području obrade događaja, prikupljanja dokumentacije i administrativne podrške prilikom izdavanja dozvola i izvještavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, prometna policija će pomoću novog sustava moći evidentirati prekršaje, prometne nesreće, kazne i kaznene bodove. Kriminalistička policija i ostali će moći dokumentirati očevidne radnje, evidentirati dokaze, komunicirati s pravosuđem, dok će administracija u budućnosti pomoću novog sustava moći izdavati i evidentirati dozvole za oružje, dokumentirati kretanje vozila, izdavati potvrde te naposljetku evidentirati zaposlene i patrole.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo