HOĆE LI I SANADER TRAŽITI ODŠTETU? / Polančec: 'Teško je reći kako naplatiti ili nadoknaditi 12 godina života. Želio bih taj dio svog života ostaviti iza sebe'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Polančec je kazao da još nije siguran koje su mu pravne mogućnosti na raspolaganju, niti da je siguran da će ih koristiti dok ne vidi samu presudu

5.1.2022.
21:46
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je zajedno s ostalim optuženicima u aferi Spice na kraju oslobođen, od države bi mogao tražiti više desetaka milijuna kuna odštete jer su mu, kako je kazao njegov odvjetnik Ante Nobilo, najbolje godine otišle u vjetar zbog posljedica suđenja za spomenutu aferu.

Vrhovni sud 23. prosinca je djelomično preinačio, a djelomično potvrdio oslobađajuću presudu u aferi Spice, prema kojoj je potvrdio oslobađajuću presudu za optuženike na čelu s Damirom Polančecom te Podravkinim bivšim menadžerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo je za Novi list potvrdio da će Polančec uskoro zatražiti naknadu odvjetničkih troškova, kao i troškova odlazaka na rasprave te putnih troškova za svog branjenika. Jedna od opcija je i da Polančec zatraži naknadu za sve što je izgubio dok je trajao postupak.

Polančec čeka odluku Vrhovnog suda

"Još nismo dobili odluku Vrhovnog suda. Podsjetit ću samo da je zbog ovog postupka Damir Polančec dao ostavku na mjesto ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade. Imao je 43 godine, bio je u naponu snage, a tri tjedna u mjesecu tri puta tjedno dolazio je na ročišta u Zagreb. Nije se mogao nigdje zaposliti jer nije mogao dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, a godine između 43. i 55. su najproduktivnije. Do postupka protiv Ivice Todorića ovo je bio najveći gospodarski predmet na sudovima. Sigurno ćemo tužiti", kazao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnički troškovi otprilike iznose oko 1,5 do dva milijuna kuna samo za Polančeca, a uz to su još i troškovi ostalih odvjetnika koji su zastupali optuženike.

Poznata je i izjava Polančeca iz 2013. godine "Istina je voda duboka". On je oduvijek tvrdio da je nevin te da mu je afera podmetnuta. Ipak, Polančec je kazao da će prvo pričekati presudu Vrhovnog suda, koju još nije primio te nakon toga odlučiti. Sugestije svog odvjetnika dotad smatra samo sugestijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NISAM ČINIO NIŠTA NEMORALNO' /

Polančec: 'To je slijepa pravda. Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego materijalni aspekt'

Image
'NISAM ČINIO NIŠTA NEMORALNO' /

Polančec: 'To je slijepa pravda. Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego materijalni aspekt'

'Istina je voda duboka'

"Tako dugo dok ne vidim samu presudu, odluku neću donositi. Moj prioritet nije novac, jer zapravo teško je reći kako 12 godina života, pa i karijere, naplatiti ili nadoknaditi. Niti sam još siguran koje su mi pravne mogućnosti na raspolaganju, niti sam siguran da ću ih koristiti dok ne vidim samu presudu. Želio bih taj dio svog života ostaviti iza sebe, jer pomalo mi je dosta sudovanja i hrvatskog pravosuđa", kazao je Polančec.

Dodao je da je dio vremena nakon izlaska iz pritvora početkom 2010. godine bio bez posla i bez očekivanja da će mu itko posao ponuditi. "Uz to, po tri dana u tjednu, i po tri tjedna u mjesecu, i to punih šest godina, ja sam bio na sudu. Od 22 radna dana mjesečno, devet sam provodio na sudu u 6 godina", kazao je. Polančec je nakon izlaska iz pritvora osnovao privatnu konzultantsku tvrtku. Potom je kupio manju lokalnu radiostanicu, koja je u međuvremenu osnovala i portal, a 2015. manju turističku agenciju u predstečaju. S TVIN-om iz Vinkovaca 2017. je potpisao ugovor za kupovinu manjeg odmarališta u Starigrad Paklenici, koji je u međuvremenu uredio u manji obiteljski hotel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak protiv njega je je pravomoćno okončan 23. prosinca prošle godine, a počeo je još u lipnju 2011.. Bio je to jedan od najdugotrajnijih i najsloženijih postupaka u hrvatskoj pravosudnoj praksi. U pet godina postupka održano je oko 300 rasprava i ispitano više od 130 svjedoka, a sudski spis imao je rekordnih 50.000 stranica.

Osim Polančeca, odštetu bi mogao tražiti i bivši premijer Ivo Sanader. Naime, Europski sud za ljudska prava objavio je da je pokrenuo postupak protiv Republike Hrvatske zbog sumnje da se Sanaderu u aferi Planinska nije sudilo pošteno. Upitno je je li u tom procesu smio sudjelovati sudac koji je svojevremeno zastupao jednog od Sanaderovih suoptuženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog slučaja Planinska Sanader je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, a u travnju 2019. je uhićen i odveden na izdržavanje kazne. Sanaderu su od tada dosuđene još dvije pravomoćne kazne; sedam godina zatvora u aferi Fimi media te šest godina zatvora zbog korupcije u slučaju Ina-MOL.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo