Pola Hrvata nikada nije upalilo kompjutor!

12.5.2010.
8:50
VOYO logo

Prema navedenim pokazateljima Hrvatska je pri dnu europskih zemalja po informatičkoj pismenosti, pa su Slavonci, primjerice, u rangu stanovnika Sicilije i nekih regija u Portugalu, piše Jutarnji list.

arti-201004280322006Podaci Eurostata za 2009. godinu pokazuju da su od Hrvata gori samo Bugari i Rumunji, kod kojih se se broj onih koji nikada nisu uključili kompjutor penje na čak 60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je općenito riječ o informatičkoj pismenosti, najbolje stoje Skandinavci koji pristup internetu imaju u više od 90 posto kućanstava, više od 60 posto građana redovno kupuje preko interneta, a broj onih koji nikada nisu uključili kompjutor spušta se i do neznatnih tri posto.

Istraživanje Algebre i Visoke škole za primijenjeno računarstvo o korištenju računala pokazalo je da je najviše Hrvata koji ne koriste kompjutor među starijima od 60 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dobna skupina koju smo detaljnije pratili jest radno sposobno stanovništvo u dobi od 17 do 40 godina, gdje smo primijetili da na razini cijelog uzorka devet posto stanovništva ne koristi računalo. U istraživanje smo uključili i ostalo radno sposobno stanovništvo, sve do 64. godine i vrlo je jednostavno zaključiti da nekorištenje informacijskih tehnologija eksponencijalno raste po dobnim skupinama - čak 52 posto osoba u dobi od 56 do 64 godine ne koristi računalo'', rekao je Hrvoje Balen iz Algebre za Jutarnji list.

arti-201005030040006Njihovo je istraživanje pokazalo i da su među onima koji koriste računalo dominantna namjena korištenja zabava, posao i obrazovanje. Redoslijed tih aktivnosti razlikuje se gledano po regijama, pa se samo u dvije računalo dominantno koristi za poslovne svrhe - u zagrebačkoj i riječkoj. U ostalim regijama Hrvati računalo dominantno koriste za zabavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201005110792006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo