šest mjeseci nakon snažnog potresa / Stanovnici Čučerja i Markuševca strahuju od zime i novih potresa: 'Svaki nas kamion plaši'. Nekima obnova upitna zbog neriješenih papira

Seizmološka služba je u ovih šest mjeseci zabilječila čak 2500 slabijih potresa

21.9.2020.
20:00
VOYO logo

Sutra će biti šest mjeseci otkako je Zagreb i okolicu pogodio razorni potres, a Zakon o obnovi od potresa izglasan je u Saboru tek prije 10 dana.

Tko god da čeka pomoć države i grada na obnovu ne može računati još neko vrijeme jer birokracija usporava stvari. Goran Latković obišao je područje Markuševca i Čučerja i provjerio kako stanovnici koji žive u kontejnerima bez vode i grijanja dočekuju hladne jesenske dane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepričava nam Kruna Zgombić iz Čučerja svoju svakodnevicu. Od potresa njezina šesteročlana obitelj živi u kontejnerima, a svakog dana riskiraju život jer u razrušenoj kući moraju kuhati i tuširati se. Kaže, strah ju je pomisliti kako će to izgledati kad zahladi.

Image
još nisu sve isplatili /

Šteta nakon potresa u Zagrebu: Osiguravatelji isplatili gotovo 200 milijuna kuna, riješeno 6000 zahtjeva

Image
još nisu sve isplatili /

Šteta nakon potresa u Zagrebu: Osiguravatelji isplatili gotovo 200 milijuna kuna, riješeno 6000 zahtjeva

"I sad zamislite, mi imamo dva građevinska kontejnera, tu nema vode, struju su stavili, nema vode, nema kanalizacije. Ne možete skuhati, ne možeš se oprati. Mi ćemo ići posred zime gore, još ćemo ove male trojčeke morati nositi gore po snijegu, a da vam ne govorim da u kontejneru nema grijanja", rekla je Kruna Zgombić iz Čučerja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino što u kontejneru imaju su kreveti, a sve ostalo još je u kući koja bi se mogla srušiti svakog trena. Primanja su im, kažu, niska pa si teško mogu priuštiti iznajmljivanje stana, ali svejedno su ga tražili pa su ih odbili.

"Ljudi kad čuju da imamo troje male djece onda ne žele primati ljude u stanove, a djeca ne oštećuju nešto i uopće ne žele pomoći", rekao je Robert Bodiš iz Čučerja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Markuševca i dalje spavaju s jednim okom ovorenim jer tlo i dalje podrhtava. Seizmološka služba je u ovih šest mjeseci zabilječila čak 2500 slabijih potresa.

Dio stanovnika počeo sam obnavljati

Društveni dom u Markuševcu čeka obnovu, u crkvu se ne može. Dio stanovnika sam je počeo obnavljati, a neki su čekali Zakon pa shvatili da će im trebati još više vremena za obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u epicentru svi istrumatizirani jer se počelo opet drmati, već nas svaki kamion plaši. Nitko ne zna reći kad će stati. Sa svakim novim drmanjem se nešto odlomi, tako da je to teška trauma", rekla je članica mjesnog odbora Markuševac Mira Jordanić.

Kroz traume prolazi i obitelj Fabijanić u Čučerju. Potres je kod njihove kuće otvorio klizište pa im se kuća pomaknula 17 centimetara, zidovi su se odvojili jedni od drugih. Sad su u još većem problemu, ne mogu se prijaviti na natječaj za obnovu jer im ne priznaju vlasništvo koje su dokazali još kad su legalizirali kuću. Imovinsko pravne odnose rješavali su još prije sedam godina, ali zapelo je u nekom uredu Geodetske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje je zapelo, a najvjerojatnije u katastru, jer katastar je taj koji je morao proslijediti papire dalje. Jer su katastarski poslovi izmjere napravljeni još 2013. za katastarsku općinu Čučerje", kazao je Ivan Fabijanić iz Čučerja.

Od tada ti papiri stoje u nekoj ladici, a gospodin Ivan još uvijek nema odgovor zašto netko nije obavio svoj posao. Iako se kuće na tom području urušavaju naočigled, obnove, unatoč zakonu, još nema na vidiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo