ZAŠTO JE PUTIN POKRENUO RAT? / Bivši veleposlanik u Rusiji: 'Pokretanje Krimske platforme bila je dodatna motivacija Rusiji za invaziju na Ukrajinu'

Image
Foto: Goran Horvatinec/Net.hr

Bivši veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, govorio je za N1 televiziju u aktualnim zbivanjima. O nesudjelovanju predsjednika Republike Hrvatske na ovom summitu kazao je da govori o žalosnom stanju vlasti u RH

24.10.2022.
19:06
Goran Horvatinec/Net.hr
VOYO logo

Bivši veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, govorio je za N1 televiziju u aktualnim zbivanjima. O nesudjelovanju predsjednika Republike Hrvatske na ovom summitu kazao je da govori o žalosnom stanju vlasti u RH.

"Mnogim svojim izjavama je iritirao premijera i ljude u izvršnoj vlasti, ali neovisno o tome – on je predsjednik države i ima stanovite Ustavom definirane ovlasti. Drugi dužnosnici moraju s njim razgovarati o onome što je izričito njegova Ustavna nadležnost", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On predstavlja RH pa ju može predstavljati i na skupu kakav je Krimska platforma, dodao je Kovačević. "Njegova stajališta se razlikuju od premijera i to je pitanje koje bi oni općenito trebali razjasniti prije svojih javnih nastupa”, rekao je Kovačević.

Šteta za Hrvatsku

Kovačević smatra da je to šteta za Hrvatsku jer to urušava kredibilnost Hrvatske kao mogućeg partnera i u bilateralnim razgovorima, ali i u okviru multilateralnih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj summit je nedvojbeno potvrda orijentacije premijera i Vlade, rekao bih i orijentacije Hrvatske u cjelini. Dakle, orijentacije u korist očuvanja teritorijalne cjelovitosti i poštivanja međunarodnog prava. Nema razloga da i predsjednik u tome ne sudjeluje. Ali tu postoje njihovi osobni animoziteti i nesposobnost da unaprijed usuglase stajališta", ističe Kovačević.

Ističe da je upravo pokretanje ove platforme bio još jedan čimbenik koji je utjecao na odluku Vladimira Putina da krene u rat 24. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer je bio jedan od inicijatora te Krimske platforme, odnosno jedan od onih koji se prvi pridružio. Kao premijer se od početka zauzeo za očuvanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. U vrijeme kada je pokrenuta Krimska platforma, Rusija ja imala razloga vjerovati da Krim neće biti sporan u međunarodnim odnosima zato što je 2015. godine Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju koja je ozakonila Sporazum iz Minska 2, a on se tiče Luhanska i Donjecka, u njemu se Krim ne spominje. Rusija se od tada ponašala kao da je jedino sporno što treba riješiti pitanje Luhanska i Donjecka, a Krim je, kao, ruski. Kada je pokrenuta Krimska platforma, bilo je jasno da ni pitanje Krima nije prešutno prihvaćeno kao riješeno u međunarodnoj zajednici. Vrlo vjerojatno je pokretanje Krimske platforme bila dodatna motivacija Rusiji za nerazumnu odluku o pokratnju invazije na Ukrajinu", kazao je Kovačević.

Image
UŽIVO: ZAGREB POD OPSADOM /

Pelosi i Plenković kritizirali Iran: 'Počinio je veliku pogrešku. Moramo se boriti protiv tih dronova, i na tome ovdje radimo u Zagrebu!'

Image
UŽIVO: ZAGREB POD OPSADOM /

Pelosi i Plenković kritizirali Iran: 'Počinio je veliku pogrešku. Moramo se boriti protiv tih dronova, i na tome ovdje radimo u Zagrebu!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo