otvoreni ždrijeb /

Pokrenuto je peto izdanje Međunarodnog dječjeg društveno odgovornog projekta Gazproma 'Nogomet za prijateljstvo'

Image
Foto: Press

U 2017. godini se zemljopisni opseg projekta znatno proširio te se broj zemalja sudionica udvostručio od 32. na 64. zemlje

21.3.2017.
16:23
Press
VOYO logo

Danas je Gazprom, koji je službeni partner FIFA i Svjetskogprvenstva u nogometu 2018., najavio početak petog izdanja Međunarodnog dječjeg društveno odgovornog projekta  "Nogomet za prijateljstvo" koje će se održati u Sankt-Petersburgu (Rusija) u periodu od 26. lipnja do 3. srpnja.

U 2017. godini se zemljopisni opseg projekta znatno proširio te se broj zemalja sudionica udvostručio od 32. na 64. zemlje. Po prvi puta će na Nogometu za prijateljstvo sudjelovati djeca iz Meksika i SAD. Na taj način, projekt je okupio mlade nogometaše sa četiri kontinenta: Afrike, Euroazije, Sjeverne i Južne Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peto izdanje će se održati u novom obliku. Umjesto predstavljanja nogometnih klubova različitih zemalja, mlade nogometaše/ice će se podijeliti u osam internacionalnih timova - Reprezentacija Prijateljstva.

Image
Foto: Press

(Foto: Press)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su u sklopu otvorenog ždrijeba određeni sastavi reprezentacija i nogometne pozicije sudionika. Pojedinačni odabir igrača će se održati u sklopu "Štafete prijateljstva". Međunarodni organizacijski odbor projekta "Nogomet za prijateljstvo" će zajedno sa nacionalnim nogometnim federacijama odabrati mlade sportaše/ice za natjecanje 2017.g. Reprezentacije od osam igrača će uključivati djevojčice i dječake u dobi od 12 do 14 godina, uključujući djecu s posebnim potrebama.

Ždrijeb je održan putem internet konferencije. U ceremoniji su sudjelovali mladi treneri/ce Reprezentacija Prijateljstva: Rene Lampert (15, Slovenija), Felipe Soares (17, Portugal), Mikhail Babich (16, Rusija), Stefan Maksimović (15, Srbija), Charlie Sui (12, Kina), Elvira Herzog (16, Švicarska), Igor Gritsyuk (14, Ukrajina) i Brandon Shabani (15, Velika Britanija), kao i predstavnica Međunarodnog press centra projekta Lilia Matsumoto (15, Japan).

"2016.g. sam sudjelovao u projektu kao igrač. Smatram se izuzetno sretnim, jer projekt otvara nove prilike za sve mlade veleposlanike projekta. Da imam 12 godina, dao bih sve od sebe da sudjelujem u novom izdanju i zaigram na terenu zajedno s drugim igračima!" - rekao je Rene Lampert, redovni igrač omladinskog tima FK "Maribor".

Image
Foto: Press

(Foto: Press)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25. travnja će se sudionicima projekta pridružiti desetke tisuća djece i odraslih u sklopu proslave Međunarodnog dana Nogometa i Prijateljstva. Svatko od njih će nositi Narukvicu prijateljstva, službeni simbol projekta, izrađenu od plave i zelene niti, koje simboliziraju jednakost i zdrav način življenja.

1. srpnja će se u Sankt-Petersburgu održati Međunarodno prvenstvo "Nogomet za prijateljstvo" koje će na terenu okupiti timove sastavljene od mladih nogometaša različitih narodnosti, spola i fizičkih sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. srpnja će se održati peti Međunarodni forum "Nogomet za prijateljstvo" na kojem će djeca, zajedno s poznatim nogometašima i novinarima, diskutirati o pitanjima promicanja vrijednosti projekta u različitim zemljama.

Po okončanju petog izdanja projekta "Nogomet za prijateljstvo" sudionici Foruma će otići na završnicu konfederacijskog kupa FIFA 2017. na Zenit Arena stadionu.

Uobičajeno, tijekom  cijelog izdanja će raditi Međunarodni dječji press centar. Mladi novinari/ke će prenositi sva ključna događanja pod jednakim uvjetima kao i odrasli novinari/ke.

“Gazprom provodi globalne projekte usmjerene na budućnost, i projekt "Nogomet za prijateljstvo" je jedan od njih. Za samo četiri godine je broj zemalja sudionica porastao osam puta. Ove godine će se u Sankt-Petersburgu okupiti mladi nogometaši/ce sa čak četiri kontinenta. Dakle, vrijednosti našeg društveno odgovornog projekta su razumljive i jasne za djecu i tinejdžere na cijelom planetu,” - rekao je Predsjednik uprave PAO Gazprom Alexey Miller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa Gazprom-a daje glas djeci iz cijeloga svijeta i mi u potpunosti podržavamo ciljeve i ključne vrijednosti projekta "Nogomet za prijateljstvo". Sa zadovoljstvom podržavamo inicijative organizacijskog odbora projekta do Svjetskog prvenstva u nogometu 2018.” - rekao je Philippe Le Floc, komericijalni službenik FIFA-e .

Informacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni dječji društveno odgovorni projekt "Nogomet za prijateljstvo" organizira Gazprom u sklopu inicijative pod nazivom Gazprom for Children (Gazprom za djecu). Svrha projekta je razvoj omladinskog nogometa, promicanje tolerancije i poštivanja različitih kultura i nacija među djecom iz različitih zemalja. Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici jesu prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjeda, tradicije i čast.

Središnje događanje projekta, godišnji Međunarodni dječji forum "Nogomet za prijateljstvo", okuplja mlade nogometaše/ice iz cijelog svijeta, koji razgovaraju s predstavnicima medija i poznatim nogometašima o poštivanju vrijednosti diljem svijeta.

Posebno priznanje projekta “Nogomet za prijateljstvo" je Kup "Devet vrijednosti”. Ovaj jedinstveni trofej se svake godine dodjeljuje nekom profesionalnom nogometnom klubu za realizaciju  društveno odgovornih inicijativa  koje utjelovljuju vrijednosti projekta. Pobjednika odabiru mladi veleposlanici projekta putem glasovanja u svim zemljama sudionicama projekta “Nogomet za prijateljstvo" .

Svake godine projekt okuplja tisuće sudionika diljem svijeta. Od njegovih početaka, zemljopisni opseg projekta se znatno proširio: od 8 zemalja 2013. godine do 64 zemlje 2017. Stotine mladih sportaša/ica postaju veleposlanici pokreta  “Nogomet za prijateljstvo" i njegovih vrijednosti u svojim zemljama. Narukvicu Prijateljstva, službeni simbol projekta  “Nogomet za prijateljstvo", nosi više od 400 tisuća osoba diljem svijeta, uključujući djecu, odrasle, poznate sportaše i novinare, glumce, političare i predsjednike različitih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje sudionice projekta 2017. godine su: Austrija, Azerbajdžan, Alžir, Argentina, Armenija, Bangladeš, Bjelorusija, Belgija, Bugarska, Bolivija, Brazil, Hrvatska, Velika Britanija, Mađarska, Venezuela, Vijetnam, Gana, Njemačka, Grčka, Danska, Egipat, Indija, Irak, Iran, Island, Španjolska, Italija, Kazahstan, Kirgistan, Kina, Koreja, Latvija, Libija, Litva, Makedonija, Meksiko, Mozambik, Nizozemska, Norveška, Pakistan, Poljska, Portugal, Rusija, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Sirija, SAD, Tadžikistan, Tanzanija, Tajvan, Turkmenistan, Turska, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Finska, Francuska, Češka, Švicarska, Estonija, Japan, Južnoafrička republika.

Gazprom je globalno energetsko poduzeće usmjereno na geološka istraživanja, proizvodnju, transport, skladištenje, preradu i prodaju plina (uključujući plin kao motorno gorivo), plinskog kondenzata i nafte, kao i na proizvodnju i prodaju toplinske i električne energije. Poduzeće djeluje u Rusiji, Africi, zemljama Bliskog Istoka, Europe, Latinske Amerike, te Srednje, Južne i Jugoistočne Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gazprom je najveće svjetsko poduzeće u pogledu količine zaliha prirodnog plina i njegove proizvodnje, pri čemu se plin isporučuje ruskim potrošačima i u više od 30 drugih zemalja. Poduzeće spada među četiri vodeća ruska proizvođača nafte, te zauzima prvo mjesto u Rusiji po kapacitetu na području toplinske energije. Također zauzima vodeće mjesto na globalnom tržištu toplinske energije.

Pored aktivnog razvoja proizvodne djelatnosti, Gazprom posvećuje veliku pažnju društveno odgovornim projektima. Poduzeće pruža podršku brojnim sportskim organizacijama i događanjima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo