Povjerenstvo za sukob interesa /

Pokrenut postupak protiv Plenkovića i Tomaševića: Gradonačelnik u fokusu zbog donatora, a premijer zbog imovinske kartice

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Sjednica Povjerenstva počela je u 10.30 sati

1.10.2021.
13:21
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za sukob interesa u petak je pokrenulo postupke protiv premijera Andreja Plenkovića, gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i njegovih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta te s 4000 kuna kaznilo bivšu pučku pravobraniteljicu Loru Vidović.

Postupak protiv premijera Plenkovića pokrenut je zbog utvrđenog nesklada u njegovoj imovinskoj kartici. Naime, od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja supruge od stvarnih. Prijavio je da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u stvarnosti primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom dopustu do treće godine djetetova života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je propustio u karticu upisati da je supruga naslijedila trećinu parcele u katastarskoj općini Makoše kod Dubrovnika koja ima 759 četvornih metara s kućom od 61 četvorni metar bruto. Supruga mu je, naime, propustila reći da je suvlasnica trećine parcele koju je naslijedila još kao maloljetna nakon smrti oca i nije, kako tvrdi, za suvlasnički udio niti znala jer u naravi tu nekretninu ne koristi, javlja Jutarnji list.

Image
nema više stare prakse /

Tomašević raspisao natječaj za adventske kućice: Evo tko se može javiti, koje su lokacije 'u igri' i po kojoj cijeni

Image
nema više stare prakse /

Tomašević raspisao natječaj za adventske kućice: Evo tko se može javiti, koje su lokacije 'u igri' i po kojoj cijeni

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv Tomaševića zbog sumnje da je zloupotrebio dužnosnička prava jer je zagrebačkom pročelniku za zdravstvo naložio da u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak imenuje jednog od donatora njegove gradonačelničke kampanje, dr. Tomislava Lauca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauc je gradonačelnikovu kampanju donirao s 10.000 kuna, pa će Povjerenstvo u postupku utvrditi je li zagrebački gradonačelnik zloupotrijebio posebna dužnosnika prava iz članka 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je također odlučilo pokrenuti još jedan postupak protiv Tomaševića i njegovih zamjenika, Danijele Dolenec i Luke Korlaeta zbog toga što su u lipnju ove godine imenovali predsjednika i člana uprave Zagrebačkog holdinga, Nikolu Vukovića i Antu Samodola te predsjednicu NO Suzanu Branko i članove NO holdinga Ratka Bajakića i Damira Topića bez prijedloga zagrebačke Skupštine koja u trenutku toga imenovanja još nije bila konstituirana.

Navedene odluke Povjerenstvo je donijelo većinom glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo