Vatikan izdao upute za kremiranje / Pokojnika možete spaliti, ali ne i prosuti: istražili smo zašto raste popularnost krematorija

Katolička crkva je donijela odluku prema kojoj vjernici pokojnika smiju kremirati, ali urnu s njegovim pepelom ne smiju držati doma

3.11.2016.
22:34
VOYO logo

Ako ste katolik i držite do riječi koja stiže iz Vatikana, pepeo pokojnika ne smijete prosuti. 

Prošle godine na svim grobljima grada Zagreba bilo je oko 8000 ukopa. Od toga je 41 posto kremacija, a od toga broja samo 0,02 posto odlučilo se na prosipanja pepela. S obzirom na smjernice koje su ovaj tjedan stigle iz Vatikana, gdje se jasno kaže kremiranje da, ali prosipanje pepela ili držanja urne kod kuće - ne, taj broj bi mogao biti i još manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremiranje je dopušteno od 1963., a u Hrvatskoj možete i pepeo prosipati gdje hoćete uz dozvolu lokalne samouprave, a kako kazni nema i s urnom možete gdje hoćete.

"Nije određeno strogo Zakonom da se urna ne može čuvati kod kuće, ali većinom se polažu u grobna mjesta. Neće nikad nitko biti kažnjen ako je drži kući", kaže Sanja Šprajc Kranjčec, zamjenica voditelja pogrebne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njenom pogrebnom poduzeću na gotovo četiri tisuće pogreba zatražena su dva prosipanja pepela i to na mirogojskoj Sunčanoj poljani.

"Većinom je to pokojnikova želja. Ako nema bližnje obitelji da ih ne ograničava da ga negdje sahrani ili jednostavno ima tako želju da prosipa svoj pepeo", objašnjava Šprajc Kranjčec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremiranje želi sve više ljudi, možda i zato jer je jeftinije od ukopa. Iako treba kupiti i lijes i urnu, grobno mjesto je jeftinije tri puta jer je manje. Spas za sve je u novoj poreznoj reformi s kojom će jeftinije biti umrijeti. Na urne i isporuku lijesova planirano je smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto. Skuplji život - jeftinija smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo