obnova crikveničke crkve / Pokaže li Vladimir Putin malo volje u crikveničkoj bi se ruskoj crkvici nedjeljom opet moglo ići na misu

Odlučili smo provjeriti koliko je Putinov interes za ovu rusku crkvu iznenadio mještane

24.10.2017.
19:15
VOYO logo

Tijekom osjeta hrvatske predsjednice Rusiji jedna je vijest posebno zaintrigirala hrvatsku javnost! Vladimir Putin spomenuo je Crikvenicu i to u kontekstu obnove jedne tamošnje crkvice posvećene Svetom Nikoli koja datira iz 1924. Izgradili su je ruski emigranti, koji su pobjegli nakon Oktobarske revolucije, a čiji potomci i danas žive u Crikvenici. Koliko je Putinov interes za ovu rusku crkvu iznenadio mještane provjerila je Maja Brkljača.

Gospođa Ivanka pred ruskom crkvom, prebire po uspomenama. Drži sliku svoga djeda, Rusa koji je nakon emigracije oženio Crikveničanku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza prvog svjetskog rata je pobjegao u Crikvenicu, više njih, ne samo on, nego dosta familija, dosta ih je bilo tu, a veže me jer znam da ju je gradil pa onda me veže", priča  Ivanka Butković iz Crikvenice.

Čuva stare fotografije na kojima djed pozira s tadašnjih parohom- baćuškom i njegovom suprugom. U rusku su crkvu, nedjeljom odlazili i mnogi lokalci, bez obzira što je pravoslavna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam često dolazila u tu crkvu dok je, čak i na mise jer mi se sviđalo kako su pjevali, onda san znala doć i poslušat ih. I s njim sam bila jako dobra, mislim moja mama, ja sam curica onda bila. A parohica? Parohica je isto jako lijepo svirala na zvone. Ona je zvonila zvona", priča Miranda Dorić iz Crikvenice.

Priče kažu kako je 1920.u crikveničku luku pristao brod s više stotina ruskih izbjeglica, koji su četiri godine kasnije podigli crkvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji obred vjenčanja u ovoj je crkvi održan  davne 1957. nakon čega je ona zatvorena. Punih šest desetljeća u njoj nije služena misa. Jedina je ovo ruska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, a ako je suditi po posljednjim najavama iz Rusije ova bi se vrata mogla ponovno otključati.

Ta je tema načeta u Sočiju, tijekom  posjeta hrvatske predsjednice. Vladimir Putin spomenuo je obnovu crikveničke crkve i oduševio ruske potomke, članove četiriju obitelji koliko ih danas živi u Crikvenici, ali i sve mještane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi jako dobro da je to istina, da se to obistini", smatra Ivanka Butković.

"Nisam mogla doć sebi, od veselja, ja govorim konačno se neko sjetil!", smatra Miranda Dorić. Poluskriveno zdanje, izvana je obnavljeno prije četrdesetak godina, a iznutra je, priča se, crkva potpuno zapuštena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premda je građena od primorskoga kamena ona je sačuvala taj obrazac ruskog crkvenog graditeljstva, to znači da ima izdvojeni zvonik koji je odvojen od korpusa same crkve i ima tri zvona", objašnjava Sanja Škrgatić, ravnateljica Centra za kulturu Crikvenica.

Ona odavno ne zvone. Pokaže li Vladimir Putin malo volje u crikveničkoj bi se ruskoj crkvici nedjeljom opet moglo ići na misu. Baš kao nekada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo