POHLEPNE SPLIĆANE STIGLA KARMA: / Htjeli su masno zaraditi na Ultri, a sada su prisiljeni na drastično spuštanje cijene noćenja

Image

Mnogi iznajmljivači u Splitu proteklih su godina dizali cijene smještaja za vrijeme trajanja Ultra festivala.

13.7.2017.
17:26
VOYO logo

'Nema Split manjak gostiju u danima prije "Ultre", nego višak apartmana', kažu djelatnici turističkih agencija koje posreduju u popunjavanju privatnog smještaja. Oko šest tisuća kreveta trenutačno je prazno, a dolazi Ultra festival. Split se tako ovih dana suočava s posljedicama nabrijavanja cijena noćenja.

Kako kažu turistički djelatnici, ako ni Ultra ne uspije popuniti prazne krevete, onda su Splićani zaista pretjerali u pretvaranju garaža i šupa u apartmane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno nema agencije koja je prodala sve kapacitete, piše Slobodna Dalmacija.

'Previše je mirno'

'Sve je ove godine nekako previše mirno i tiho što se dolazaka tiče. Ne znamo čeka li nas možda sutra ludilo od dolazaka, ali za sada ima slobodnih soba i apartmana koliko god hoćete u Splitu. Privatni iznajmljivači vode neku totalno pogrešnu poslovnu politiku u kojoj su cijene "nabrijali" i do 300 posto veće od normalnih u vrijeme "Ultre" i ostali su prazni. Pa nisu ljudi ludi plaćati 500 eura noć za dvije osobe u privatnom apartmanu, koliko su neki iznajmljivači tražili. Sada ih je uhvatila panika da će ostati bez gostiju pa su krenuli u nenormalno snižavanje cijena. Kod nas ništa nije normalno, pa su sada snizili cijenu na 250 kuna za apartman za dvije osobe u gradu, samo da nisu prazni', rekao je vlasnik turističke agencije u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ultra kao zlatna koka

Uobičajeno je da cijena smještaja raste u vrijeme velikih manifestacija za oko 30 posto, kakva je praksa u ostatku svijeta, no Splićani su Ultru shvatili kao priliku za brzu i veliku zaradu pa su neki od njih cijene podigli i za 400 posto.

Popunjena okolica, ali ne i Split

Kao posljedicu sada imaju prazne sobe i apartmane, dok turisti popunjavaju Podstranu, Kaštela, Solin, Trogir i Omiš. Tamo su pronašli smještaj za gotovo upola nižu cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovogodišnja "Ultra" je do zadnjeg trenutka bila neizvjesna i mnogo manje se reklamirala, pa je dio gostiju razmišljao o dolasku, a kada su se ipak odlučili, više nije bilo mjesta u avionima prema Splitu koji su svi puni. Lani u ovo doba je grad već bio krcat i nije bilo slobodne sobe, a ove godine je tako u manjim mjestima na prilazima gradu', rekla je vlasnica portala za popunjavanje privatnog smještaja u Splitu.

I na nekim od najvećih portala za iznajmljivanje stanova i apartmana stoji da je smještaj u Podstrani, Dućama, Dugom Ratu, Kaštelima ili Trogiru i do 50 posto jeftiniji nego u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drastična razlika u cijeni

Primjerice, apartman za dvoje u Splitu za tri noćenja sljedećih dana teško da se može naći za ispod 3500 kuna, odnosno 600 kuna za noć po osobi. U Dućama košta 200 kuna po osobi, u Kaštelima 180, u Podstrani 200 kuna.

'Svi misle da će se u ta tri dana obogatiti, a zaboravljaju da je u pet godina "Ultre" u Splitu 10 tisuća apartmana više nego prije nje. Gostiju ima kao i prije, ali kapaciteta je previše. A svemu valja dodati i one koji se iseljavaju na nekoliko dana iz stana i na crno iznajmljuju partijanerima, oduzimajući goste legalnim iznajmljivačima koji plaćaju sva svoja davanja. Čak i nama u agencijama šalju mailove da im pošaljemo goste, iako nisu registrirani! Tome treba stati na kraj jer nikad ne znaju koga primaju u kuću, ni što će ako mu se nešto dogodi', rekla je ljutita vlasnica splitske agencije zbog kaotičnog tržišta apartmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo