NEKO BOLJE SUTRA /

Pogled u budućnost Vukovara može se samo zaključiti riječima: 'Grad, to smo mi'

Netko kroz strip, netko kroz školu, a netko kroz sport nesebično prenosi na mlađe generacije priču o Vukovaru

18.11.2017.
18:09
VOYO logo

Ravnateljica škole Osnovne škole Dragutin Tadijanović, Lidija Miletić, koja ne želi da Vukovarski školarci imaju lošije uvjete od ostatka Hrvatske poručuje: "Iz ove škole idu samo pozitivne vijesti."

Hrvatski branitelj, umjetnik, Nenad Barinić kroz svoje stripove educira djecu i šalje poruke: "Idemo se boriti svi zajedno da nam bude bolje." A trenerica karatea Anita Ključik, prisjetila se poslovice kojom su se često služili stari vukovarci - "Vukovarac može iz Vukovara, ali Vukovar iz Vukovarca nikada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se poslovica uči i u osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Ali se uči na suvremeni način. Učenici nemaju krede, već se služe pametnim pločama, tabletima. Ravnateljica jednostavno nije htjela da vukovarski školarci budu zakinuti.

"Mi ne da nismo čekali kurikularnu reformu nego smo gledali na koji način unaprijediti nastavu, učiniti je lakšom našim učiniti je zanimljivijom. Ove godine u razvojni plan škole stavili jačanje odgojne uloge škole. Samim tim što smo dobro opremljeni tehnologijom ne znači da smo dobri. Dakle moramo znati kako tu tehnologiju koristiti, moramo znati da bi smo bili dobri, prije svega moramo biti dobri ljudi", objašnjava ravnateljica Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa su i učenici zadovoljni. Na satu povijesti uči kako se se heroji borili za njihov grad. "Ovih dana Vukovar je mjesto borbe za svakog onog tko u Vukovar želi doći, u Vukovaru živjeti u Vukovaru ostati", tvrdi Miletić.

A u Vukovaru je na fronti bio '91 godine, a danas ostao, Hrvatski branitelj, umjetnik, strip crtač Nenad Barinić. Kroz svoje stripove kirurški dokumentarno educira mlade o potresnim stradanjima u ratu.

Nenad Barinić novi strip na kojem radi posvetio je svom najboljem prijatelju i hrvatskom branitelju. "Trenutno radim strip album pod nazivom "Vukovar Haš", Haš je nadimak mog najboljeg prijatelja, Hrvatskog branitelja iz Vinkovaca, nažalost nestalog Hrvatskog branitelja koji je došao u ispomoć u Vukovaru je i nestao", objašnjava Barinić.

Ali skromni umjetnik svoje vrijeme i znanje, nesebično prenosi na mlađe generacije kroz radionice. "Ali mi je drago kada na njih uspijem prebaciti barem dio toga znanja i uputim ih da idu u pravom smjeru, da se formiraju od malih nogu i da se trude nešto postići u životu". rekao je Barinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko kroz strip, netko kroz školu, a Anita kroz sport. Vratila se u svoj grad i kroz plemenitu vještinu okupila čak 150-ero djece u Karate klub. "Karate je vještina koja uči djecu da budu dobri sportaši, ali najbitnije od svega da budu dobri ljudi", tvrdi Anita.

Pa kada se na dan sjećanja na Vukovar rijeke ljudi sliju u Vukovar, mogli bi poslušati poruku Anite i malih karataša. "Ja bih zamolila sve one ljude koji dođu 18.11. da dođu i jednog dana koji nije dan pada grada Vukovara, posjete naš grad da vide da ovaj grad živi i ima budućnosti, a sigurna sam da ova djeca su jedan dobar pokazatelj dobre budućnosti grada Vukovara", tvrdi Anita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga zaključuju, riječima Siniše Glavaševića: Grad, to smo mi.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo