ministarstvo pripremilo poziv / Poduzetnici će sami proizvoditi energiju za vlastite potrebe. Država nudi od 100.000 do dva milijuna eura

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Investicije mogu biti namijenjene za gradnju integriranih i/ili neintegriranih fotonaponskih elektrana u mrežnom pogonu, gradnju elektrana na biomasu i bioplin, postavljanje sustava za skladištenje električne energije (baterije), projektantski i stručni nadzor građenja te koordinaciju zaštite na radu

17.4.2023.
9:44
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska poduzeća koja žele sama proizvoditi više energije za vlastite potrebe koristeći obnovljive izvore energije od danas se mogu natjecati za dodjelu sredstava namijenjenih u te svrhe, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavit će poziv Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu, prvi iz Modernizacijskog fonda koji je uspostavljen u sklopu EU sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućih sedam godina hrvatskim tvrtkama bit će na raspolaganju milijarda eura, a vrijednost ovog poziva iznosi 60 milijuna eura. Bespovratni iznos koji se može dodijeliti po projektu namijenjenom ulaganju u razvoj, podizanje konkurentnosti i zelenu tranziciju, kreće se od 100 tisuća do maksimalno dva milijuna eura. Oni koji se odluče odazvati pozivu moći će imati i više projekata, ali jedan prijavitelj može dobiti najviše četiri milijuna eura.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da se ovime želi potaknuti poduzeća da sama proizvode energiju za vlastite potrebe i time, između ostaloga, smanje ovisnost nabave energije na tržištu i troškove energenata. Isto tako, dodaju, "poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije Hrvatska čini još jedan korak prema klimatski neutralnom gospodarstvu i ostvarivanju ciljeva na koje se obvezala", a to su smanjenje emisije stakleničkih plinova, ušteda energije te povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora i kapaciteta skladištenja energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUTRA ĆE SVE PREDSTAVITI /

Vlada uvodi subvencije cijene plina za sve, i građane i poduzeća. Razmatra se i niži PDV na osnovne namirnice

Image
SUTRA ĆE SVE PREDSTAVITI /

Vlada uvodi subvencije cijene plina za sve, i građane i poduzeća. Razmatra se i niži PDV na osnovne namirnice

Investicije mogu biti namijenjene za gradnju integriranih i/ili neintegriranih fotonaponskih elektrana u mrežnom pogonu, gradnju elektrana na biomasu i bioplin, postavljanje sustava za skladištenje električne energije (baterije), projektantski i stručni nadzor građenja te koordinaciju zaštite na radu.

Za aktivnosti Modernizacijskog fonda u Hrvatskoj nadležno je Ministarstvo gospodarstva, a provedbeno tijelo je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog, očekuje se i drugi poziv za dodjelu sredstava namijenjenih ulaganju u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovite kogeneracije u prerađivačkoj industriji, a u Ministarstvu kažu da će mu ukupna vrijednosti biti 80 milijuna eura, piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike