HOĆE LI OVAJ PUT USPJETI? / Podravka želi ponovno preuzeti domaći lanac pekara: 'Pitanje je samo koliko je spremna platiti'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Započeli su pregovori Podravke i investicijskog fonda Mid Europa o preuzimanju Mlinara, što je trebalo biti ostvareno još 2017.

8.10.2021.
16:27
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su braća Pivac nedavno masovnom kupnjom dionica povećali svoje udjele u Podravki, naša najveća prehrambena kompanija sprema se za nove akvizicije. Kako doznaje Danica.hr, koprivnička kompanija započela je preliminarne razgovore o kupnji Mlinara.

Image
RAZRIJEŠENA ENIGMA /

Mesna industrija Braća Pivac stekla 163.852 dionice Podravke: Ovakav ulazak u vlasništvo podsjetio je na ulazak u Kraš...

Image
RAZRIJEŠENA ENIGMA /

Mesna industrija Braća Pivac stekla 163.852 dionice Podravke: Ovakav ulazak u vlasništvo podsjetio je na ulazak u Kraš...

Podravka je taj lanac pekarnica htjela preuzeti još 2017., no od toga se odustalo kad je Zvonimir Mršić otišao s čela kompanije. Kasnije je Mate Škojo, navodno za oko 100 milijuna eura prodao Mlinar britanskom investicijskom fondu Mid Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi u pekarskom sektoru

Mlinar će sa svojih 285 trgovina u Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj, Švicarskoj, Slovačkoj, na Kosovu i drugdje jako dobro doći Podravci, jer je slovenski pekarski div Žito, koji je u njenom vlasništvu, zajedno s češkim Lagrisom, prošle godine jedini ostvario manju prodaju, a kriza je nastavljena i ove godine s 9,1 posto manjim prihodima u odnosu na isto razdoblje prošle godine, koja je bila obilježena pandemijskim zatvaranjem.

“Žito se može značajnije dići jedino povećanjem plasmana u maloprodaji, a za to je Mlinar sa svojih gotovo 300 specijaliziranih dućana-pekarnica idealan. Nema drugog sličnog targeta u regiji koji bi ojačao Podravkin pekarski biznis”, govori izvor iz Podravke i dodaje da je pekarstvo u novoj strategiji kompanije jedan od triju stupova ubrzanog rasta i razvoja prehrambenog sektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni poticaji spasili Mlinar

No, i Mlinar je lani bio u ozbiljnoj krizi. Prihodi od prodaje su pali za 21 posto, a neto dobit je bila manja za čak 63 posto u odnosu na godinu ranije. Neto dobit Mlinara je, zanimljivo, gotovo identična iznosu kojeg im je Vlada isplatila za očuvanje radnih mjesta. Da nije bilo tih 26,7 milijuna kuna, dobit tvrtke bi bila na nuli. Osim toga, otpustili su 130 radnika.

Stoga je teško odmah zaključiti hoće li doći do preuzimanja. Iako su pregovori tek počeli, vrijedi spomenuti da fond Mid Europa funkcionira po principu da kupi neku poznatu kompaniju, restrukturira je i preproda drugoj kompaniji iz branše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne vidim niti jedan razlog zbog čega to ne bi učinili i s Mlinarom. Pitanje je samo koliko je Podravka spremna platiti za tu akviziciju. Ako im ponudi nešto veći iznos od onoga koji je Mid Europa prije dvije godine platila Škoji, posao će se sigurno realizirati”, zaključuje dobro upućeni izvor iz Podravke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo