LAGANI PORAST KONZUMACIJE OPIJATA / Podaci stručnjaka: u Hrvatskoj od predoziranja heroinom umrle 32 osobe

U 2016. godini na području RH zapljenjeno je 11 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha, kristala i tableta

26.6.2017.
14:04
VOYO logo

Podaci Europskog centra za praćnje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) te podaci Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji su objavljeni povodom Međunarodnog dana protiv zlouporabe droge, ukazuju usporedbom podataka s prošlim godinama lagani porast počinjenja kaznenih dijela zlouporabe droga odraslih osoba. U 2016. godini porastao je broj mlađih punoljetnih osoba, dok je broj maloljetnih počinitelja ostao na prošlogodišnjoj razini. 

Najčešća droga koja je zaplijenjena, s obzirom da  više od tri četvrtine zapljena u Europi otpada na nju, je kanabis, a heroin je najčešće konzumirani opijat na tržištu Europske unije s procijenjenom maloprodajnom vrijednošću od 6,8 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kokain je na drugom mjestu po broju zapljena, a manji udio čine amfetamini, heroin i MDMA. U 2016. godini bilo je više od 11 tisuća zapljena svih vrsti droga, što je u odnosu na godinu prije, kada ih je zabilježeno gotovo 9 tisuća, porast od 24,5 posto.

Više od 70 posto novih psihoaktivnih tvari koje su otkrivene putem europskog sustava praćenja, proizvedene su u posljednjih 5 godina. Sintetski katinoni i sintetski kanabinoidi zajedno su činili više od 60 posto zapljena novih droga u 2015. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2016. godini na području RH zapljenjeno je 11 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha, kristala i tableta. Procjenjuje se da je u EU u 2015. godini u programima liječenja ovisnosti o drogama sudjelovalo 1,6 milijuna osoba uključujući Norvešku i Tursku.

Konzumenti opijata čine drugu i treću najveću skupinu koja se podvrgava specijaliziranom liječenju u Europi, dok konzumenti kanabisa i kokaina čine drugu i treću najveću skupinu korisnika takvih usluga, a glavni način liječenja predstavljaju psihosocijalne intervencija i supstitucijsko liječenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2016. godini u zdravstvenom sustavu RH ukupno je 7.106 osoba bilo liječeno zbog ovisnosti, što je zu odnosu na 2015. godinu smanjenje za 427 osoba. Od ukupno liječenih u 2016. njih 83,8 posto je uzmalo opijate, dok broj novih osoba u sustavu liječenja stagnira i smanjuje se.

Prema najnovijim podacima, broj zabilježenih smrtnih slučejava uzrokovanih metadonom premašio je broj smrtnih slučajeva uslijed konzumacije heroina u Hrvatskoj, Danskoj, Francuskoj i Irskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza preliminarnih podataka za Republiku Hrvatsku pokazala je da su u 2016. godini 32 osobe predozirale heroniom i/ili metadonom. Četiri osobe su uzele prekomjerenu dozu kokaina, a dokazani suicid su učinile četiri osobe.

Najviše umrlih, njih 26, bilo je s prebivalištem u Gradu Zagreb, svaki peti umrli bio je iz Istarske županije, dok je iz Primorsko-goranske županije umrlo 10 osoba. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova tijekom 2016. godine evidentirano je ukupno 2,838 kaznenih dijela vezanih uz kriminalitet droga i tvari zabranjenih u sportu, što je 1,4 posto manje nego u 2015. godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za počinjene prekršaje iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga u 2016. godini podneseno je 8.722 prekršajnih prijava, dok je  2015. godine bilo 6.709 prijava. Za kazneno djelo vezano uz zlouporabu droga tijekom 2016. godine prijavljeno je 1.227 odraslih osoba, 22 mlađih punoljetnih osoba i 91 maloljetna osoba. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo