Melanomi sve češći / Pod sve jačim suncem, pred Nacionalnim parkom Krka organizirali su besplatan pregled madeža: 'Rekli su mi da se javim u ambulantu na pregled'

Boravak u prirodi, na čistom zraku i na suncu donosi brojne benefite za zdravlje, ali koža osim vitamina D upija i štetne UV zrake

30.5.2021.
7:00
VOYO logo

Prije otvaranja sezone kupanja u još uvijek prohladnom moru sunčani dan kasnog proljeća mnogi su izabrali za boravak u prirodi, pa je Nacionalni park Krka i danas bio pun.

No pretjerano izlaganje suncu nosi i opasnost od raka kože, zbog čega je šibenska opća bolnica povodom Euromelanoma dana baš pred ulazom u park organizirala i besplatan pregled madeža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Istraživanja se nastavljaju /

Transplatacija fekalija mogla bi biti najnovija metoda za liječenje jedne vrste tumora. Evo o čemu se radi

Image
Istraživanja se nastavljaju /

Transplatacija fekalija mogla bi biti najnovija metoda za liječenje jedne vrste tumora. Evo o čemu se radi

Boravak u prirodi, na čistom zraku i na suncu donosi brojne benefite za zdravlje, ali koža osim vitamina D upija i štetne UV zrake. Zato je besplatni pregled madeža za zaposlenike, posjetitelje i lokalno stanovništvo privukao puno ljudi.

''S obzirom da sam ja stalno vanka u prirodi, onda se pojavljuju, kako je rekla doktorica, sunčeve pjege, pa ja ne želim zanemariti i ići možda i s predterapijom'', rekla je djelatnica Nacionalnog parka Krka Doris Banić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dobila sam korisnih informacija i moram dalje na pregled i javit se u ambulantu za malo detaljnije informacije'', kazala je Danijela Živković iz Šibenika.

''Impresioniran sam dolaskom u Nacionalni park, a u isto vrijeme što mogu dobiti i besplatan medicinski savjet o koži. Dakle, lijepo iznenađenje, zahvaljujemo doktorima koji su nam rekli moramo li ići dalje kod specijalista ili je sve u redu'', rekao je Sergio Gregorio iz Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učestalost melanoma u Hrvatskoj je zadnjih godina i veća od 15 oboljelih na 100 tisuća stanovnika

''Važnost preventivnih pregleda kože je upravo u tome da na vrijeme dermatolog uoči promjene koje mogu dovesti do zloćudnih tumora kože. Prije svega se to odnosi na melanom kojem u određenom broju slučajeva može prethoditi madež, ali i ostali tumori kože koji su vrlo česti u Dalmaciji, na Mediteranu'', kazala je Sanja Jakelić, dermatologinja i ravnateljica Opće bolnice Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim krema s visokim faktorom zaštite od negativnog ultraljubičastog zračenja, nezaobilazna u zaštiti kože su i pokrivala za glavu i odjeća.

''Vidimo da sve češće nose i kape i šešire. Uvijek educiramo naše posjetitelje. Sam dolazak u Park predstavlja i edukaciju, također ih i upozorimo da vode računa o sebi'', rekla je ravnateljica Nacionalnog parka Krka Nella Slavica.

Kupanje ispod slapova od ove je godine zabranjeno, pa se posjetitelji više neće moći osvježiti u Krki. Držanje hladovine i zaštita zato su još i potrebniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo