POČINJE SEZONA POVRATKA 'POŠASTI IZ PROŠLOSTI': / Zbog porasta skepticizma, virus kojeg smo držali pod kontrolom postaje sve opasniji

Image
Foto: pixell/thinkstock
1.11.2017.
12:54
pixell/thinkstock
VOYO logo

Zbog ove 'pošasti iz prošlosti', kako gripu nazivaju liječnici zbog činjenice da je jedna od bolesti koja se najduže održala na nekom prostoru, savjetuje se cijepljenje najprije rizične skupine u koju spadaju zdravstveni radnici, trudnice, svi pacijenti koji boluju od kroničnih srčanih, žilnih i plućnih bolesti, oboljeli od dijabetesa, oboljeli od astme, starije osobe dr.

Kako napominje dr. Vladimir Draženović cijepljenje protiv gripe je jedina razumna mjera od svega što nam je na raspolaganju i civilizacijska tekovina koja nam je nadohvat ruke. Dodaje kako toga moramo svi biti svjesni i koristiti je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKI LIJEČNICI UPOZORAVAJU: /

'Cijepite se, pojavio se novi soj virusa - ove sezone će biti više oboljelih nego lani'

Image
HRVATSKI LIJEČNICI UPOZORAVAJU: /

'Cijepite se, pojavio se novi soj virusa - ove sezone će biti više oboljelih nego lani'

Prošle godine U Hrvatskoj je zabilježeno više od 50 000 oboljelih od gripe. Antibiotici nisu lijek protiv virusa gripe odnosno influence, ali se često nekritički propisuju. Prema procjenama, godišnje građani zbog gripe na bolovanju provedu najmanje 700 000 radnih dana.

'Najveća greška je što ljudi često zamijene razne prehlade, kojih ima 100-njak, s gripom koja je ozbiljna bolest. Ona izaziva brojne komplikacije. Najčešća i najteža je upala pluća. Česte su i komplikacije u gornjem respiratornom traktu, kod djece je česta upala srednjeg uha. Gripa može posljedično kao okidač izazvati i srčani udar i brojne druge komplikacije', rekao je dr. Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako lječnici upozoravaju da je samo cijepljenje jedini način zaštite od virusa influence, sve je više skeptika, a dr. Draženović ističe kako je prekretnica bila 2009. i sezona pandemijske gripe kada je cjepivo zbog nekih neprovjerenih informacija došlo na loš glas.

'Nijedna od tih informacija odnosno ispitivanja nisu se pokazale točnima. To su bile lažno plasirane informcije. Teško je ponovno zadobiti povjerenje građana. Mi imamo zadatak da javnosti i kolegama objasnimo da je cijepljenje jedan od najboljih javnihzdravstvenih postupaka. Cijepljenje je, uz dostupnost pitke vode, u javnozdravstvenoj medicini dovelo do porasta prosječne životne dobi', rekao je dr. Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi smo dio mreže od 140 nacionalnih Centara za influnecu čiji je zadatak da prikuplja viruse influnece. Nakon prikupljanja u Londonu se radi selekcija na temelju najćešće cirkulirajućih sojeva gripe. Nakon selekcije se određuje koji će djelići od tri virusa biti u cjepivu. Naravno da je gripa ponekad nepredvidiva. Ali to je ipak najbolji način zaštite', poručio je dr. Draženović za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo