Akcija 'Mir i dobro' / Počinje prodaja pirotehnike: Kazne za one koji namjeravaju kršiti pravila idu i do 80.000 kuna

'Pirotehnička sredstva upotrebljava čak milijun Hrvata. 70 posto kupaca su upravo roditelji', kažu iz Mirnovec pirotehnike

14.12.2019.
22:24
VOYO logo

Kako bi blagdansko slavlje prošlo bez trauma i tragedija - već 26. godinu zaredom kreće akcija "Mir i dobro". U nedjelju, naime, počinje legalna prodaja pirotehnike druge i treće kategorije, a ove godine policija s upozorenjem o njihovu rukovanju stiže i u školske klupe.

Rizičnim i bučnim aktivnostima bavit će se građani tijekom blagdana. Za jedne je to veselje, za druge - užas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne volim ih čuti ni kad pucaju, grozim se", rekla je Draga iz Zadra.

"Neka se puca dva-tri dana, ali se zna s kojim petardama", rekao je Darko iz Zadra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir je protiv petardi.

"Naravno da sam protiv, to je ludost", rekao je Branimir iz Samobora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlatka nema ništa protiv toga.

"Mi iskreno nemamo taj običaj, ali zašto ne?", rekla je Vlatka iz Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A neželjene posljedice korištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava su itekako velike. Lani su ozlijeđene 23 osobe, 7 ih je zadobilo teške ozljede. Petero od tih sedmero su djeca mlađa od 14 godina. U odnosu na 2017. 40 posto je smanjen broj ozlijeđenih. Bilo je 16 ozlijeđenih, od kojih 12 teško. Sedmero od njih su djeca. 

Najmlađa ozlijeđena osoba lani imala je samo 4 godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eksplozivno djelovanje petardi može dovesti od opeklina, ozljede mekih tkiva, ozljede kostiju, otrgnuća dijelova tijela kao što su prsti ili cijelog prsta, ozljede šake, oka, glave", nabraja dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb. 

Prodaja sredstva teže kategorije kreće u nedjelju, a kupovati se može sve do 8. siječnja. No, ljubitelji takve vrste opasne zabave morat će se strpjeti do 27. prosinca kada će smjeti pucati sve do Nove godine. Kako bi sve prošlo što sigurnije, policija i ove godine organizira akciju ''Mir i dobro''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je da se kupuju u ovlaštenim prodavaonicama"

"Ako se već kupuju, bitno je da se kupuju u ovlaštenim prodavaonicama zato što su takva sredstva ispitana, a kada se koriste, trebal bi se dobro proučiti uputa o korištenju", rekao je Tomislav Vukoja iz Protueksplozivne službe MUP-a.

U Mirnovcu traju posljednje pripreme uoči sezone petardi. Kažu kako pirotehnička sredstva upotrebljava čak milijun Hrvata i da 70 posto njihovih kupaca jesu upravo roditelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrošnja petardi i zvučnih efekata drastično pada, a raste potrošnja efekata koji daju vizualnu sliku", rekao je direktor Mirnovec pirotehnike Franjo Koletić.

A slika blagdana bez bolnice je najljepša. I zato oprez pri svakom korištenju žabica, raketa ili petardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gošća RTL-a Snježana Bagarić iz Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a

A RTL-ova reporterka Donna Diana Prćić razgovarala je o akciji sa Snježanom Bagarić iz Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a.

"Inspektori MUP-a, Ravnateljestva Civilne zaštite su na terenu već duži period. Počela je prodaja priotehnike prvog razreda koja se može prodavati tijekom cijele godine, dok se od 15.12. do 1.1. prodaje pirotehnika razreda F2 i F3", rekla je Bagarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je i što je njihova osnovna zadaća i briga.

"Naša osnovna briga je da se na tržištu ne prodaje pirotehnika izvan prodavaonica oružja i streljiva i pirotehničkih sredstava koje imaju odobrenje ministarstva", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kazne za one koji neće poštovati pravila su visoke. Za roditelje i obrtnike iznose 80.000 kuna, dok roditelji djece ili zakonski zastupnici koji dopuštaju da djeca mlađa od 14 godina upotrebljavaju pirotehniku mogu biti kažnjeni od 1000 do 3000 kuna. 

Za osobe starije od 18 godina i mlađe od 14 godina kazne su i do 15.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo