orepić: 'tu su do 1. srpnja' / Počinje organizirani prihvat sirijskih izbjeglica u Hrvatskoj: gdje će i kako biti smješteni?

Već pet dana teče rok od mjesec dana u kojem Hrvatska treba primiti prvih 30 izbjeglica iz Sirije. Doznali smo kada stižu, gdje će živjeti, ići u školu, učiti hrvatski

13.6.2016.
22:25
VOYO logo

Tko su imenom i prezimenom, još uvijek se ne zna. No, krajem lipnja prvih 30 Sirijaca stiže u Hrvatsku. Jednom kada stignu bit će smještetni u centru za azilante u Kutini i u Porinu u zagrebačkim Dugavama. Ali u Porinu se ne bi trebali zadržavati dulje od šest mjeseci.

S obzirom na to da će u školu ići po mjestu prebivališta, obližnja Osnovna škola Dugave na jesen bi mogla dobiti prve učenike Sirijce. Međutim, u tamošnjoj školi ne znaju ništa o tome, ali dodaju da ako im se pridruže mališani iz Sirije - neće biti nikakvih problema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi ih primili, mi bi zaista tražili da s tom djecom dođe barem jedan prevoditelj, pomoćnik u nastavni koji će im pomagati. To će biti jedan prijateljski odnos i mi ćemo sigurno sve učiniti da se ta djeca ugodno osjećaju u prostorima naše škole", kazao je ravnatelj Tomislav Cvitanović. 

Da bi se izbjeglice u Hrvatskoj osjećale dobro i dobile sve što im je potrebno, osigurat će Akcijski plan za integraciju kojeg izrađuje Vladin ured za ljudska prava. Na 22 stranice bave se učenjem jezika, zapošljavanjem, stanovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko će doći obitelji u Hrvatsku, njihova djeca će se integrirati u vrtiće, škole i imat će sva prava kao građani ove zemlje. Učit će hrvatski od prvog dana kada stignu u Hrvatsku", rekla je voditeljica Radne skupine za integraciju izbjeglica Danijela Gaube.

Izbjeglice će nakon prvih šest mjeseci u prihvatilištima živjeti u Zagrebu, Rijeci i Splitu, i to u stanovima - državnim ili privatnim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo socijalne politike će pokrivati troškove njihova stanovanja dvije godine", kazala je Gaube i dodala kako bi se zatim sirijske obitelji trebale same snalaziti. 

Gdje su ti stanovi, koje su to škole, odgovora na većinu pitanja nema - iako bi prve izbjeglice trebale stići za par tjedana. Kada dođu, nema sumnje, pomoći će im isusovačka služba za izbjeglice. Naime, oni su večeras u prihvatilištu za azilante u Ježevu organizirali turnir u stolnom tenisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sport, hrvatski jezik ili molitvena bdijenja  - isusovci pomažu kako god znaju. U Ježevu su večeras pripremili i roštilj, naravno bez svinjetine, koji će se jesti kad zađe sunce jer je Ramazan. Trudit će se i kad dođu prvi Sirijci. 

"Mi ćemo se još više potruditi da se oni brže i lakše integriraju u društvo i prihvate Hrvatsku kao svoju domovinu", istaknuo je Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko se cijela Hrvatska potrudila oko izbjeglica, svi se sjećaju. Novu priliku imamo krajem mjeseca. 

Što nam je o izbjeglicama koje stižu rekao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, pogledajte u videu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo